EISRIESENWELT: NAJVEĆA LEDENA PEĆINA NA SVIJETU

Još jedno od istinskih čuda na zemlji, Eisriesenwelt (Eisriesenwelt: “svijet ledenih divova”) sistem ledenih pećina je svijet čudesnih podzemnih prirodnih ledenih skulptura i formacija. Eisriesenwelt je zapravo labirint prirodnih zaleđenih pećina od krečnjaka, koji se nalazi u Hochkogel planini u Alpama, oko 40 km južno od Salzburga, Austrija.
Ovaj ogromni podzemni svijet je dugačak čak 40 km. Iako je turistima dozvoljeno da posjete samo prvi kilometar pećine, on je sasvim dovoljan da steknete osjećaj kakav bi mogao biti ostatak puta. Eisriesenwelt je otvoren za turiste svake godine od 1. Svibnja, pa sve do 26. Listopada.
Eisriesenwelt je dinamična pećina, što znači da su otvori nižih i viših komora povezani hodnicima, koji su opet povezani pukotinama na vrhu. Ovakav sistem omogućuje pećini da ‘diše’, odnosno zraku da cirkulira kroz nju. Tokom proljeća, voda prodire kroz pukotine u stijeni, a kada ponovo dođe hladna zima, voda se zamrzne i pretvori u prekrasne ledene formacije koje se vide unutar pećine.
Prvo službeno otkriće Eisriesenwelta pripisuje se Antonu Posseltu, prirodnnjaku iz Salzburga, koji je 1879. godine istražio prvih dvjesto metara pećine. Prije njegovog otkrića, pećina je bila poznata samo lokalnim mještanima koji su vjerovali da je to bio ulaz u pakao – zbog čega su i odbijali da joj se približe.
Eisriesenwelt pećinu posjeti oko 200.000 turista svake godine, a mi vas pozivamo da (virtualno) posjetite i ostale nevjerovatne pećine o kojima smo do sada pisali.

Share this: