Španjolski grad će naplaćivati ulaz na glavni gradski trg, žele smanjiti gužve

 Turisti koji će posjećivati španjolski grad Sevillu možda će uskoro morati plaćati ulaznicu za ulaz na raskošni trg Plaza de España, glavni gradski trg, a sve u sklopu planova za smanjenje gužvi na tom preopterećenom prostoru, piše Guardian.


"Planiramo zatvoriti Plaza de España i naplaćivati turistima ulaznice kako bi financirali njegovo očuvanje i sigurnost", rekao je  gradonačelnik José Luis Sanz rekavši kako su na trgu vidljiva brojna oštećenja zbog prenapučenosti.

Nezadovoljstvo turista, ali i lokalnih stanovnika

Iako je Sanz jasno dao do znanja da će lokalno stanovništvo i dalje imati slobodan pristup, mnogi su lokalni stanovnici kritizirali taj plan.

“Turistička pristojba za sve posjetitelje izaziva manje rasprava, a donosi više prihoda. Slušajte ljude, a ne hotelijere”, napisao je jedan korisnik. Drugi je dodao: "Ono što ljudi žele od vas je porez na turizam i opća regulacija masovnog turizma koji uništava naš grad."

S više od 3 milijuna turista godišnje i 700.000 stanovnika, Sevilla je treći najposjećeniji grad u Španjolskoj, koja je pak jedna od najposjećenijih zemalja svijeta, s turizmom koji čini 13% BDP-a.

Mnogi se gradovi bore pronaći ravnotežu između masovnog turizma i održivosti. Venecija će tako ove godine uvesti probnu naknadu za ulazak u grad od travnja kako bi ograničili broj turista.(Hina)

Share this: