Šefica muzeja nazvala talijanski grad "prostitutkom". Ministar joj zaprijetio

Masovni turizam pretvorio je Firencu u "prostitutku", izjavila je ravnateljica gradskog muzeja, što je izazvalo bijes političara, uključujući talijanskog ministra kulture. "Kad grad jednom postane prostitutka, teško mu je ponovno postati djevicom", rekla je Cecilie Hollberg, ravnateljica Gallerie dell'Accademia, u kojoj se nalazi Michelangelov kip Davida.

Foto:Gettyimages

"Firenca je jako lijepa i voljela bih da se vrati svojim građanima, a ne da je uništi turizam", dodala je njemačka povjesničarka, požalivši se na nedostatak normalnih trgovina u ulicama punim suvenira. Smatra kako je već prekasno da se situacija promijeni, osim ako se ne ograniči broj posjetitelja. 

Ministar zaprijetio da će poduzeti mjere

Galerija je kasnije objavila priopćenje u kojem se Hollberg ispričala "što je upotrijebila pogrešne riječi" o "gradu kojeg voli". Ministar kulture Gennaro Sangiuliano poručio je da su njezine riječi "ozbiljne i uvredljive" za Firencu i cijelu Italiju te je zaprijetio da će poduzeti mjere. 

Najavio je kako će razmotriti mogućnosti koje su dostupne prema trenutnom zakonodavstvu. Vlada premijerke Giorgie Meloni optuživana je ranije za promicanje Talijana na visoke pozicije i dužnosti u kulturi, osobito onih koji podržavaju njezina desničarska stajališta, piše Guardian.

Prošle su godine ministri odobrili promjenu koja prisiljava šefove opere da napuste svoja radna mjesta kad navrše 70 godina, što je mjera koju mnogi smatraju načinom uklanjanja određenih stranaca s njihovih položaja.

Venecija će kontrolirati broj posjetitelja

Zamjenica gradonačelnika Firence, Alessia Bettini, također se usprotivila Hollberg. "Ako je grad prostitutka, jesu li onda Firentinci djeca prostitutke, a turisti klijenti prostitutke?", upitala je. Bivši premijer Matteo Renzi, senator Firence, kazao je da bi se Hollberg "trebala ispričati ili dati ostavku".

Ravnateljica galerije posljednja je u nizu dužnosnika u Italiji koji su izrazili zabrinutost zbog utjecaja nekontroliranog turizma, osobito u gradovima poput Firence – gdje je povijesno središte prepuno tijekom većeg dijela godine – i Venecije.

Nakon što je UN-ova kulturna organizacija upozorila da bi mogla izgubiti svoj cijenjeni status, Venecija je prošle godine objavila planove za testiranje modela prodaje ulaznica kako bi se kontrolirao broj posjetitelja, što počinje u travnju.(Hina)

Share this: