Francuska će gotovo potpuno ukinuti obavezno nošenje maske i covid-potvrde

Francuska premijer Jean Castex rekao je da se od 14. ožujka ukida obveza nošenja zaštitne maske za lice, osim u javnom prijevozu, i covid-potvrde.



Foto:Gettyimages

Ipak, covid-potvrda ostaje na snazi u medicinskim ustanovama poput bolnica i domova za starije i nemoćne, kao i obveza cijepljenja za osoblje, dodao je.

Stekli su se uvjeti za novu fazu

"Stanje se popravlja zahvaljujući našim udruženim naporima i mjerama koje smo provodili (...), sada su se stekli uvjeti za novu fazu u popuštanju mjera", obrazložio je predsjednik vlade u izjavi za informativnu emisiju na TF1.

Zimski val covida-19 slabi posljednjih tjedana. Gledano po sedmodnevnom prosjeku, broj novozaraženih bio je u srijedu 53.152, a prije tjedan dana više od 70.000.

Smanjio se i pritisak na bolnice, u kojima je 2329 ljudi u kritičnom stanju.

Vlada je sve dosad kao mjerilo za ukidanje svih ili dijela covid-potvrda, koje su na snazi od 24. siječnja, uzimala pad broja kritičnih bolesnika ispod 1500.

"Od ponedjeljka, 14. ožujka, ukidamo covid-potvrde na svim mjestima na kojima se primjenjivala", rekao je u četvrtak Jean Castex.

Dvije mjere ostaju

Istog dana se "ukida nošenje maske na mjestima na kojima je još bila obvezna", što znači "uglavnom u zatvorenom".

No dvije mjere još ostaju na snazi. "Nošenje maske i dalje je obvezno u javnom prijevozu", rekao je. Uz to, covid-potvrda se i dalje mora predočiti u "zdravstvenim ustanovama, domovima za starije i nemoćne te u ustanovama za prihvat invalidnih osoba koje su posebno osjetljive".

Ostaje na snazi i "obveza cijepljenja za osoblje koje radi u tim ustanovama".(Hina)

Share this: