Italija je europski prvak!

Italija i Engleska igrali su veliko finale Eura na Wembleyju, Engleska je rano povela, Italija izjednačila u drugom poluvremenu (Shaw 2′, Bonucci 67′). Italija je slavila nakon udaraca s bijele točke.



Italija je nakon boljeg izvoađenja kaznenih udaraca po drugi puta u povijesti postala europski prvak! Tragičar je bio mladi 19-godišnji Saka, koji je promaši posljedni kazneni udarac, nakon čega je počelo veliko talijansko slavlje!

Luke Shaw postigao je najbrži pogodak u finalima europskih nogometnih prvenstava

Lijevi bočni igrač Manchester Uniteda i engleske nogometne reprezentacije Luke Shaw postigao je najbrži pogodak u finalima europskih nogometnih prvenstava, a mrežu talijanske reprezentacije pogodio je na isteku druge minute finala koje se odigrava na londonskom Wembleyju.

Shawu je to prvi pogodak u dresu engleske reprezentacije, a postigao ga je poluvolejem nakon ubačaja Kierana Trippiera nakon jedne minute i 56 sekundi igre, piše RTL.

Prijašnji najbrži pogodak u finalima europskih prvenstava bio je postignut u finalu 1964. u kojem je Španjolska na madridskom stadionu Santiago Bernabeu svladala SSSR s 2:1. Vodeći pogodak za Španjolsku postigao je Pereda u 7. minuti.

Shawov pogodak je četvrti najbrži u povijesti EURA, ali tek drugi najbrži na ovom EP-u, jer je danski reprezentativac Yussuf Poulsen protiv Belgije postigao gol za samo jednu minutu i 39 sekundi.

NAJBRŽIH PET GOLOVA NA EP-u:
1:07 min – Dmitri Kiričenko (Rusija – Grčka 2-1, EP 2004)
1:39 min – Yussuf Poulsen (Danska – Belgija 1-2, EP 2020)
1:40 min – Robert Lewandowski (Poljska – Portugal 3-5 11m, 1-1, EP 2016)
1:56 min – Luke Shaw (Engleska – Italija, EP 2020.)
2:00 min – Robbie Brady (Irska – Francuska 1-2, EP 2016)

Bonucci najstariji strijelac u povijesti finalnih dvoboja Eura

Bonucci je zabio s 34 godine i 71 danom, čime je srušio prethodni pothvat Bernda Hoelzenbeina iz 1976. godine, on je tad imao 30 godina i 103 dana.

Zanimljivo je i da je Bonuccijev pogodak bio 13. talijanski gol na ovom Euru, što je najviše što su “Azzurri” ikad zabili na velikim turnirima.

Italija – Engleska 1:1 (Shaw 2′, Bonucci 67′)

Italija: Donnarumma – Di Lorenzo, Bonucci, Chiellini, Emerson – Barella, Jorginho, Verratti – Chiesa, Immobile, Insigne

Engleska: Pickford – Walker, Stones, Maguire, – Trippier, Rice, Phillips, Mount, Shaw – Sterling, Kane


Share this: