Nakon Berlina i Frankfurta i Köln uvodi posebne mjere protiv širenja zaraze

Nakon Berlina i Frankfurta u subotu je i Köln premašio gornju granicu novozaraženih koronavirusom zbog čega se uvode posebne mjere poput zabrane konzumacije alkohola u kasnim večernjim satima na javnim mjestima kao i nošenje zaštitne maske u pješačkim zonama.



“Broj novozaraženih na 100.000 stanovnika je u posljednjih tjedan dana premašio granicu od 50 te sada iznosi 54,8”, priopćio je pokrajinski ured za zdravstvo savezne pokrajine Sjeverne Rajne – Vestfalije.

Gradske vlasti u Kölnu naložile su mjere koje nastupaju nakon prelaska kritične granice od 50. Mjere sadrže zabranu konzumacije alkohola na javnim mjestima nakon 22 sata te zabranu prodaje alkohola u dijelovima grada koji su poznati po noćnom životu.

Time se žele spriječiti sve brojnije zabave na otvorenom za koje se sumnja da su jedne od glavnih uzročnika naglog porasta broja novozaraženih u većim gradovima u posljednje vrijeme. Također se uvodi obveza nošenja zaštitnih maski na javnim površinama s velikom koncentracijom prolaznika, poput pješačkih zona.

Isto tako je dozvoljeno okupljanje samo pet osoba na javnim mjestima koje ne pripadaju istom kućanstvu umjesto dosadašnjih deset. Građani su upozoreni da se okupljanja i proslave u vlastitim stanovima ne preporučuju. Gradonačelnica Kölna Henriette Reker je za sada odustala od mjere obaveznog zatvaranja ugostiteljskih objekata u kasnim večernjim satima što je na snazi u Berlinu i Frankfurtu.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je u petak u razgovoru s gradonačelnicima najvećih njemačkih gradova dogovorila mjere koje se primjenjuju u slučaju prelaska rizične vrijednosti od 50. Merkel je tom prilikom istaknula kako je cilj mjera sprječavanje novog ‘lockdowna’ u Njemačkoj ove jeseni i zime.

U zadnja 24 sata u Njemačkoj je zabilježen 4721 novi slučaj koronavirusa.



Share this: