Nova lista: Hrvatska putovnica je osma najjača na svijetu

Internetska stranica Passport Index objavila je listu novih najmoćnijih putovnica svijeta kojima se može slobodno putovati bez traženja vize, odnosno putovnice s kojima se viza može dobiti odmah po dolasku u zemlju.




Prestižnu titulu najbolje svjetske putovnice osvojio je Novi Zeland. Građani Novog Zelanda mogu sa svojom putovnicu ući u čak 129 zemalja svijeta bez vize.

Republika Hrvatska na osmom mjestu liste

Japan je bio prošlogodišnji pobjednik na ovoj listi, a ove godine pao je na drugo mjesto koje dijeli s još sedam zemalja – Njemačkom, Austrijom, Švicarskom, Luksemburgom, Irskom, Južnom Korejom i Australijom. Vlasnici putovnica tih država mogu ući bez traženja vize u 128 zemalja, a na trećem mjestu nalaze Francuska, Španjolska, Italija, Švedska, Finska i Belgija (127).

Hrvatska se nalazi na visokom osmom mjestu na rang listi koje dijeli s Ciprom i Monakom, a naši građani s putovnicom bez traženja vize mogu ući u 121 zemlju.

Na mogućnost ulaska u pojedine zemlje utjecao je koronavirus pa su tako primjerice Sjedinjene Američke Države pale na 21. mjesto. Moćniju putovnicu od one američke tako imaju Srbija, Makedonija, Crna Gora, Albanija i Bosna i Hercegovina.



Share this: