Dvorac Amboise

U središtu gradića Amboisea nalazi se dvorac u vlasništvu Zaklade Saint Louis, koja upravlja ostavštinom Luja Filipa, njegove djece i unučadi. 



Otkako je 1840. otvoren za javnost, dvorac na godinu posjeti oko 400.000 posjetitelja. U Amboiseu, koji ima 14.000 stanovnika, razvila se turistička djelatnost vezana za dvorac, u suglasju sa svakodnevnim životom. 



Dvorac Amboise posjećuje velik broj turista iz svih zemalja svijeta, privučenih imenima kao što su Leonardo da Vinci, Franjo I., Katarina Medici... 




Leonardo da Vinci je jedan period života živio na poziv Francuskog kralja u Amboise u dvorcu Clos Lucé, a gdje je i umro i pokopan u kapelici dvorca Amboise.



Kako su nam prilikom posjete objasnili u čemu je tajna tolike privlačnosti Amboisea, zaljubljenici u njega i istaknuti članovi društva prijatelja dvorca podijelili su  s nama svoje oduševljenje. 




Slijedeći ih, upoznali smo stalne stanare dvorca, zaposlenike Zaklade Saint Louis. 




Te smo na taj način zavirili iza kulisa života u dvorcu i oko dvorca, te podijelili sitne radosti, brige i svakodnevne pustolovine njegovih vodiča i čuvara, vrtlara i krajobraznih arhitekata, povremenih djelatnika ili neovisnih profesionalaca, povjesničara i arhitekata, umjetnika i obrtnika, nastavnika i istraživača.


Share this: