NAJLJEPŠI DVORCI SVIJETA: CHÂTEAU DE CHAUMONT, FRANCUSKA

Manje od 200 km južno od Pariza, između gradova Tours i Blois, udaljen 40 metara od obale Liore (Loare), u prirodnoj oazi nalazi se prekrasan dvorac – Château de Chaumont (ili Château de Chaumont-sur-Loire).

Ovaj bajkoviti dvorac je izgradio Odo I, grof od Bloisa, još u 10. stoljeću, a nakon što se Pierre d’Amboise pobunio protiv Luja XI, kralj je naredio uništenje istog. Nakon više od 4 stoljeća (1498–1510) Charles I d’Amboise je naredio da se Château de Chaumont obnovi, a od tada je ostao netaknut sve do danas.


Katarina Medici je kupila dvorac 1560. godine, godinu dana nakon što je njezin pokojni suprug Henrik II preminuo. Njezini gosti su u to vrijeme bili brojni poznati astolozi i proroci, a najpoznatiji je bio Nostradamus. Nakon toga, dvorac je promjenio nekoliko vlasnika koji su ga dodatno dekorisali, a jedan ga je čak pretvorio i u tvornicu stakla. Château de Chaumont je postao zaštićen kao spomenik kulture tek 1840. godine, a prešao je u državno vlasništvo 1938.
Danas je Château de Chaumont muzej otvoren za javnost koji svake godine ugošćuje Vrtni Festival koji traje od travnja do listopada, a tokom kojeg suvremeni dizajneri uređuju vrtove dvorca u stilu engleskih vrtova.











Share this: