Croatian Makers: od digitalnog opismenjavanja do stvaranja nacije digitalnih stvaralaca (makera)

U posljednje vrijeme najviše govorimo o našim projektima u kojima koristimo micro:bitove - STEM revoluciji, ProMikru i STEM revoluciji u knjižnicama. Ovi su programi vrlo važni jer daju djeci osnove digitalne pismenosti i omogućavaju im jednostavan i zanimljiv ulazak u STEM područje. Kroz njih dobivaju osnovna znanja koja će im u životu trebati neovisno o tome čime se budu bavili, ali i stvaraju bazu ukoliko se žele dalje baviti nekom od grana STEMa. Ovi projekti su baza naše piramide i na njima gradimo Croatian Makers ligu, Internet stvari i WER naprednu robotiku, kako bi djeca gradila svoje znanje. Donja slika prikazuje piramidu naših projekata - slojevitu obitelj platformi kroz koju djeca mogu steći nevjerojatna znanja - a koji se provode u jako velikom broju škola i udruga koje se bave edukacijom diljem RH, uz zahvat od oko 80.000 djece.

Pri vrhu naše piramide je Internet of Things projekt koji provodimo u okviru Zajedno smo jači donacijskog natječaja Hrvatskog Telekoma i kroz koji educiramo profesore i učenike kako koristiti napredne tehnologije za stvaranje projekata koje učenici sami osmisle. Kako bi potakli kontinuirani rad s opremom redovito objavljujemo kreativne natječaje za radove na neku određenu temu. Posljednji takav, na temu pametne rasvjete, objavljen je prije nešto više od mjesec dana, a jučer su na našem Izradi! edukacijskom web portalu objavljeni svi radovi koji su pristigli na natječaj - njih 88! Svi radovi su odlični, a za najbolji rad izabran je projekt pametnog upravljanja rasvjete u kući kojeg su izradile dvije učenice 7. razreda - Jona Važić i Helena Floreani uz mentorstvo profesora Tomislav Pandurić iz OŠ Franje Krežme.
Prorotip pametne rasvjete u kući - prvoplasirani rad na natječaju

Ovdje dolazimo do onih makera iz naslova ovog teksta - pogledajte gornji projekt i promislite što je sve tu trebalo biti napravljeno - cure su osmislile projekt i različite načine upravljanja rasvjetom u kući, dizajnirale i izradile maketu kuće, izradile različita rasvjetna tijela (izrezale tiskane pločice, zalemile komponente), ožičile cijelu maketu i spojile sve s Arduinom, napisale programe koji za dvije Arduino pločice koje upravljaju rasvjetom, ali i osmislile i izradile mobilnu aplikaciju kojom mogu putem interneta upravljati rasvjetom. Ako mene pitate, ovo je nevjerojatno!
Kroz sve naše kreativne natječaje učenici moraju osim izrade projekta izraditi i cijelu dokumentaciju kojom će prezentirati projekt javnosti, kako bi razvili i ta znanja (toliko o tome da se bavimo samo tehnologijom i inženjerstvom), ali i kako bi sve drugi koji imaju potrebnu osnovnu opremu mogli replicirati njihov uspjeh i unaprijediti svoja znanja i vještine. Pogledajte cijelu dokumentaciju projekta ovdje - ona sadrži korak po korak upute o sastavljanju, lemljenju, kodiranju i izradi mobilne aplikacije, ali i donji video koje su cure same izradile kako bi što bolje prezentirale svoj projekt (ponovno puno više od STEM znanja).

U konačnici, što ovaj projekt i naše druge aktivnosti znače za ove cure je i njihova izjavu  o tome čime se žele baviti u životu - ukratko matematička gimanzija pa FER, ostanak u Hrvatskoj i osnivanje vlastite tvrtke!

Share this: