U Njemačkoj na snazi nova pravila za covid-19, evo koja su

Novi set njemačkih pravila o koronavirusu za jesen i zimu stupio je na snagu danas dok se zemlja priprema za porast slučajeva tijekom hladnijih mjeseci.


Foto:dpa / Sven Simon

Ukoliko putujete u Njemačku,FFP2 maske obavezne su u međugradskim vlakovima za osobe starije od 14 godina, dok su prije bile dovoljne kirurške maske. S druge strane, ukinute su obveze nošenja maski u zrakoplovima, u skladu s popuštanjem u drugim zemljama EU i zrakoplovnim prijevoznicima od ljeta.

Maske obavezne u zatvorenim prostorima

FFP2 maske sada su obavezne u bolnicama, staračkim domovima i liječničkim ordinacijama. U domovima za starije osobe i bolnicama prije ulaska potrebno je predočiti negativan test. Zaposlenici se moraju testirati nekoliko puta na tjedan.

Od subote su lokalne vlasti ovlaštene uvesti obvezno nošenje maski u lokalnim vlakovima i autobusima, kao i u zatvorenim prostorima kao što su trgovine, restorani i dvorane.

U školama i vrtićima može se uvesti obveza testiranja, a može se uvesti i obaveza nošenja maski, ali samo od petog razreda (11 godina) nadalje, ako je potrebno za održavanje nastave u osobnoj nastavi.

Ako se situacija sa zarazom pogorša, države imaju ovlasti uvesti daljnje mjere.

Početak jesenskog vala

Ministar zdravstva Karl Lauterbach rekao je jučer da je Njemačka već "jasno na početku jesenskog i zimskog vala", ali da je zemlja bolje pripremljena nego prije godinu dana.

Lothar Wieler, predsjednik agencije za kontrolu bolesti Instituta, izrazio je slične osjećaje na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s ministrom zdravstva. Pozvao je na oprez i pozornost, ali je rekao i da "zapravo nije jako zabrinut".

Lauterbach je apelirao na vlasti u 16 država da pomno prate trendove slučajeva kako bi odredili pravo vrijeme za protumjere, poput ponovnog uvođenja obaveznog nošenja maski u zatvorenom prostoru u tvrtkama.

Opisao je pravila covid-19 kao posebno stroga prema europskim standardima. “Njemačka nije pametnija, nego opreznija”, rekao je odgovarajući na pitanje.(Hina)

Share this: