Ferarri 640 ,Monaco Top Cars Collection

 Ferrari 640 iz 1989, kojeg su vozili Mansel i Berger je bio prvi Ferrari od narednih u nizu do 1995 koji je koristio atmosferski V12 3.5 L motor.

Ali nije to jedino po čemu je ostao jedinstven taj bolid, nego to što ga je vozio Nigel Mansel, a koga je posljednjeg za života potpisao Enzo, plus što je to bio prvi F1 bolid u povjesti koji je umjesto klasičnog ručnog šestostupanjskog menjača imao sedmostupanjski sekvencijalni menjač koji se je uz nadogradnje tokom godina zadržao na bolidima sve do 2013, a koji su 2014 nasljedili osmostupanjski sekvencijalni menjači koji se koriste i do dan danas.

Medjutim taj Ferrari 640 najviše baš zbog tog sekvencijalnog mjenjača, koji u to vrijeme nije bio doveden na dovoljnom nivou pozudanosti, od 16 trka kolko je bilo te sezone i 30 moguća završetka trke (15 za svakog od vozača jer su po jednu trku propustili oboje). Gerhard Berger je odustao na 12 trka i to na 10 prvih uzastopno, došao do dva druga mjesta u Monzi i na Jerezu i jedno prvo u Estorilu, a u Monacu nije vozio zbog povrede koje je doživio na Imoli a u predhodnoj trci.A Mansel je odustao na 7 trka, u Španjolskoj nije vozio zbog odrađivanja kazne zbog diskvalifikacije na predhodnoj trci zbog sudara sa Sennom, diksvalificiran je bio i u Kanadi nekolko trka prije toga jer je napustio pit lane u krugu za zagrijavanje prije nego što je bilo pušteno zeleno svjetlo.

Pobjedio je u Interlagosu i na Hungaroringu, osvojio je dva druga mjesta u Paul Ricardu i Silverstonu i dva treća mjesta u Hocheinhaimu i na Spa. Čak do tih mjera u Ferrariju nisu vjerovali u taj mjenjač, pošto su još prije početka prve trke u sezoni Manselu iz Ferrarija nakon katastrofalnih predsezonskih testova ponajviše zbog kvarova na mjenjaču, rekli da nevjeruju da taj mjenjač moze trenutno izdrzati vise od 6-7 krugova, ali on je ipak pobjedio na toj trci u Interlagosu a upravo jer ga nije izdao menjač.

Ferrari 640, Monaco Top Cars Collection

A na kraju kolko je bio brz taj bolid ponajviše baš zbog tog novog revolucionarnog sekvencijalnog menjača, pokazuje to da bukvlano u svim trkama kad ih nije izadao Ferrari 640,sa oba vozača su bila na nekom od tri pobjednička postolja i da je taj Ferrari bio pouzdaniji sad bi Mansell vjerojatno imao 2 sp titule umjesto 1 iz 92( Williams) a Prost 3 umjesto 4 i Ferrari bi imao 17 konstruktorskih titula umjesto 16, a McLaren 7 umjesto 8.

Share this: