IATA: Obavezno testiranje u zračnim lukama kao zamjena za karantenu

Međunarodno udruženje zračnog prometa (IATA) pozvalo je na razvoj i primjenu brzih, preciznih, pristupačnih i sustavnih testiranja na COVID-19 za sve putnike prije početka putovanja kao alternativu karanteni. 



Tako bi se ponovno uspostavio međunarodni zračni promet koji ne bi ovisio o mjerama pojedinih zemalja. IATA će surađivati s Međunarodnom organizacijom za civilno zrakoplovstvo (ICAO) te sa zdravstvenim vlastima kako bi se ovo rješenje što prije primijenilo u zračnim lukama diljem svijeta.

Međunarodni zračni promet putnika pao je za 92% u usporedbi s prošlom godinom. Prošlo je više od pola godine od izbijanja globalne pandemije a prometna povezanost je onemogućena zatvaranjem državnih granica. Određene su zemlje u potpunosti otvorile svoje granice, druge djelomično, dok određene još uvijek ne razmatraju mogućnost slobodnog kretanja putnika. Neuravnotežena i konstantne promjene mjera dovode do nemogućnosti planiranja putovanja.

„Ključ za vraćanje slobode prekogranične mobilnosti je sustavno testiranje na COVID-19 svih putnika prije početka putovanja. To će vladama diljem svijeta dati povjerenje da otvore svoje granice, što bi bila odlična zamjena za trenutne mjere samoizolacije odnosno karantene. Testiranje svih putnika vratit će ljudima slobodu kretanja zračnim putem, a milijuni bi se zbog takve odluke vratili i na posao u avioindustriji”, izjavio je Alexandre de Juniac, generalni direktor IATA-e.

Gubitak koji je nastao kao posljedica prekida globalne povezanosti čini ulaganje u testiranje u zračnim lukama opravdanim i prioritetnim. Ekonomska propast koja prijeti zrakoplovnoj industriji, o kojoj ovisi preko 66 milijuna radnih mjesta diljem svijeta, ne smije se prepustiti sama sebi jer postoji opasnost od lančane propasti aviokompanija, prije završetka globalne pandemije. Upravo bi se testiranjem u zračnim lukama omogućilo relativno normalno poslovanje aviokompanijama. Procjenjuje se da je od početka izbijanja pandemije do sada izgubljena dobit od 400 milijardi američkih dolara, a cijela bi industrija u 2020. godini mogla ostvariti rekordni netto gubitak od preko 80 milijardi američkih dolara (optimističan scenarij).

U rješenje za testiranje otvaranja granica prioritetom vlada. Ljudska patnja i globalna ekonomska bol zbog krize produžit će se ako se zrakoplovna industrija - o kojoj ovisi najmanje 65,5 milijuna radnih mjesta - uruši prije nego što pandemija prestane. I iznos državne potpore potrebne da se spriječi takav kolaps raste. Očekuje se da će već izgubljeni prihodi premašiti 400 milijardi američkih dolara, a industrija bi trebala 2020. ostvariti rekordni neto gubitak od preko 80 milijardi američkih dolara (prema optimističnijem scenariju).

„Sigurnost je najveći prioritet zrakoplovstva. Mi smo najsigurniji oblik prijevoza jer zajedno s vladama surađujemo na provedbi globalnih standarda. S troškovima povezanim sa svakodnevnim zatvaranjem granica i pojavom drugog vala zaraze, zrakoplovna industrija mora okupiti sve strane i pronaći rješenje a to je testiranje svakog putnika. Ono mora biti brzo, točno i jednostavno. To će svakako omogućiti oporavak tržišta”, dodaje de Juniac.

IATA-ino istraživanje javnog mnijenja otkrilo je snažnu potporu testiranju na COVID-19 u procesu putovanja zračnim putem. Otprilike 65% ispitanih putnika složilo se da karantena ne bi trebala biti potrebna ako se osoba testira na COVID-19 i ima negativan nalaz. Podrška putnika testiranju vidljiva je i u sljedećim rezultatima ankete:

84% ispitanika se složilo da bi testiranje trebalo biti obavezno za sve putnike,

88% ispitanika je spremno proći testiranje kao dio procesa putovanja.

Uz otvaranje granica, istraživanje javnog mnijenja također je pokazalo da će testiranje pomoći u obnovi povjerenja putnika u zrakoplovstvo. Ispitanici u anketi identificirali su provedbu mjera zaštite COVID-19 za sve putnike kao učinkovitu mjeru u postizanju sigurnosti. Dostupnost brzog testiranja na COVID-19 ono je što putnicima najviše ulijeva sigurnost.

Share this: