Na putu ste ? Zaštita od korona virusa: kakvu ulogu oči imaju u zarazi?

Iako su se u Hrvatskoj pojavili simptomi korona virusa, još uvijek službeno nema zaraženih, no još se čekaju rezultati testiranja nekoliko potencijalnih oboljelih. Mi smatramo da opreza nikad dosta, stoga vas upozoravamo na kanal preko kojeg je zaraza moguća – vaše oči.
Za početak, što je korona virus?

Korona virus je vrsta virusa koja u teoriji utječe samo na životinje, no postoje određene vrste korona virusa koje se mogu prenijeti na čovjeka – poput korona virusa koji je u posljednjih mjesec dana uzeo živote preko 1000 ljudi. Nagađa se od koje životinje je potekao ovaj coronavirus. Prvo se pisalo o šišmišu kao uzročniku epidemije, a zadnja teorija je da coronavirus potječe od ljuskavca – jedne od životinja s kojima se najviše trguje, naravno, ilegalno i primarno zbog njihovog ‘oklopa’. Epicentar korona virusa koji je nedavno stigao do Europe je u gradu Wuhan u Kini. 





Uzroci, simptomi i liječenje

Iako još nije definiran točan izvor korona virusa, znamo kako se prenosi – kihanjem, kašljanjem i općenito oralnim putem. Simptomi korona virusa isti su kao i simptomi gripe, jedino što dolaze sa zakašnjenjem – do 14 dana od same zaraze. Upravo zato što su simptomi isti kao i obične gripe, u svijetu, isto kao i u Hrvatskoj, postoji razlog više za paniku. Rezultati testiranja ne dobivaju se momentalno, što nikako ne ide u prilog oboljelima.

Lijeka za korona virus još nema, svjetski znanstvenici i dalje ga razvijaju. Od korona virusa preminulo je preko 1100 ljudi, a zaraženih je nešto preko 45 000. Trenutno je najbolji lijek izolacija oboljelih, kako se virus ne bi širio.



Kako je korona virus povezan s očima?

Kao što smo već napomenuli, korona virus najčešće se prenosi oralno – kihanjem, kašljanjem ili čak razgovorom u četiri oka sa zaraženim. Iako je to dovoljan razlog za povećanu razinu opreza, znanstvenici još nisu sigurni može li se korona virus prenijeti preko predmeta poput kvake, stola i sl. pa zatim diranjem lica, tj. usta, nosa ili očiju. 



Prvi liječnik koji se zarazio koronavirusom – Wang Guangfa, upozorava da se ne naglašava dovoljno pažnja očiju. Dr. Guangfa vjeruje da je on osobno virus dobio kroz oko, pošto mu je jedan od simptoma bio upala očne spojnice lijevog oka. Dr. Guangfa vjeruje da bi izbjegao zarazu da je nosio zaštitne naočale. Njegovu teoriju potvrdilo je više stručnjaka iz područja zaraznih bolesti.

Savjeti za vašu sigurnost

Koronavirus ne treba shvaćati olako i određene mjere opreza su neophodne, makar službeno još nema zaraženih u Hrvatskoj ni u regiji. Dodatne mjere sigurnosti uključuju:
Perite ruke sa sapunom i vodom barem 20 sekundi. Ovaj korak najbitniji je prije jela, kuhanja i nakon kihanja ili kašljanja.
Za vrijeme kihanja ili kašljanja obavezno koristite maramicu, koje se riješite odmah nakon.
Izbjegavajte diranje očiju, usta i nosa s neopranim rukama.
Izbjegavajte kontakt sa zaraženima, neovisno je li prehlada ili nešto opasnije.
Češće čistite predmete i stvari koji su u čestom dodiru s ljudima – poput igračaka i kvaka.
Ako ste bolesni, a ne zahtijevate medicinsku pomoć, ostanite doma.
Obavezno perite ruke nakon bilo kakvog kontakta sa životinjama.

I obavezno i svakako ne putujte u takvom stanju,ugrožavate i svoj i tuđe živote.

Share this: