Ministrica: Očekujemo nastavak rasta turističkog prometa iz Njemačke

Iz Njemačke, pa tako i Bavarske, očekuje se nastavak rasta turističkog prometa, čemu doprinos ove godine daje i uvođenje eura te ulazak Hrvatske u Schengen, istaknula je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac na otvaranju turističkog sajma fr.e.e u Münchenu, na kojem je Hrvatska zemlja-partner.

Foto:Hina

Fr.e.e je najveći bavarski međunarodni turistički sajam za široku publiku, na kojemu se do 26. veljače očekuje oko 130 tisuća posjetitelja.

"U ovu godinu ušli smo s dvije velike novosti koje će olakšati putovanja iz Njemačke, a to je korištenje zajedničke europske valute, eura, i ulazak u schengensku zonu. To smo posebno istaknuli i kroz moto nastupa ovdje u Münchenu - Hrvatska nikad nije bila bliže, jer smatramo da će upravo te pogodnosti dodatno potaknuti njemačke turiste na kraća putovanja izvan ljetne sezone", kazala je Brnjac na otvaranju sajma.

Dodala je da ovo predstavljanje slijedi i smjernice nove Strategije razvoja održivog turizma do 2030. godine, jer kroz taj koncept predstavljanja se želi osigurati cjelogodišnji interes njemačkih turista za hrvatske regije i raznovrsne turističke proizvode.

Naglasila je da se dosta radi na razvoju novih proizvoda, investicijama i dodjeli sredstava za turistički nerazvijena područja te podsjetila na mjere pomoći hrvatske vlade za turizam.

Buking u porastu

Direktor Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Kristjan Staničić naglasio je da je buking iz Njemačke trenutno veći u odnosu u isto vrijeme 2019. po dvoznamenkastoj stopi, ali i da je još rano za prognoze ljeta. No, kako će biti više aviolinija, a i po istraživanjima njemačkog auto kluba ADAC-a, iz Njemačke se može očekivati ove godine puno više kratkih putovanja npr. za vikende, istaknuo je.

"Vjerujemo da će doći više njemačkih turista od lanjskih 3.5 milijuna, što je bilo i više nego rekordne 2019., a tome će uz Schengen nadamo se pomoći i promotivne kampanje na tom tržištu i suradnja s partnerima ADAC-om, ID Riva Toursom, TUI Grupom, FTI-jem i drugim. Svi oni imaju odlične najave za Hrvatsku ove godine, i to ne samo za ljeto", naveo je Staničić.

S ADAC-om je HTZ u srijedu potpisao ugovor o marketinškoj suradnji i oglašavanju, što je nastavak redovne suradnje. Po riječima predsjednika za turizam ADAC-a Karlheinz Jungbecka, njemačkim turistima iznimno je važna kvaliteta, zbog čega su spremni platiti veću cijenu. 

"Nijemci vole Hrvatsku, posebice naši članovi vole kampove, koju su po kvaliteti među najboljima u Europi, ali i najskuplji. No, to ih ne smeta i, koliko sam čuo, veći dio glavne ljetne sezone u kampovima je već rasprodan, a pritom su Nijemci najbrojniji", kazao je Jungbeck, koji je nakon otvaranja sajma posjetio hrvatski štand.

Voditeljica ispostave HTZ-a u Münchenu Nera Miličić kazala je novinarima da su zadovoljni onime što su pripremili za nastup Hrvatske kao zemlje-partnera na sajmu u Bavarskoj, kao najvažnijem dijelu njemačkog tržišta za hrvatski turizam.

"Svi naši parteri iz Bavarske i Njemačke su jako pozitivni i primjećuje se kao novost ove godine da se buking odvija i zimi i da Nijemci putuju u Hrvatsku i uoči i poslije ljeta. Dobro smo pozicionirani u Bavarskoj, dobro smo u turizmu radili i u pandemiji i Nijemci su se vraćali s boljim iskustvima nego iz drugih zemalja, a i ADAC nas preporučuje, tako da smo optimistični", otkrila je Miličić.

Croatia Airlines predstavila ljetni red letenja

Nacionalni avioprijevoznik Croatia Airlines (CA) u Münchenu je u srijedu pred 70 njemačkih putničkih agenata predstavio ljetni red letenja, a rukovoditelj CA-ovog prodajnog tržišta Centralna Europa Mate Radić kazao je tom prigodom da će povezanost Njemačke i Hrvatske ove godine biti puno veća nego lani. Tako će iz Bavarske letjeti na šest aerodroma u Hrvatskoj (Split, Zagreb, Dubrovnik, Osijek, Rijeka i Brač).

Osim toga, hrvatski nacionalni avioprijevoznik tijekom ove sezone s njemačkog tržišta planira i izravne međunarodne letove na linijama Frankfurt - Zagreb, Frankfurt - Split, Frankfurt - Dubrovnik, Berlin - Split i Düsseldorf - Split, s ukupno 38 tjednih rotacija.

"Nova linija je München - Brač, jer smo primijetili potražnju, a ukupno će iz Njemačke ovo ljeto biti 69 tjednih rotacija, od toga 31 samo iz Bavarske, što je i do 30 posto više nego lani. Očekujemo puno više putnika, a iznenađujuće je da trenutno imamo jako dobar buking za ljetne letove", kazao je Radić.

Ukupno, Croatia Airlines tijekom turističke sezone planira povezati Hrvatsku s 22 međunarodna odredišta, odnosno 23 europske zračne luke, a zrakoplovi će pritom letjeti na 47 međunarodnih linija. Planirano je pritom više od 17.000 letova, a u ponudi će biti više od 1.82 milijuna sjedala.

Uz HTZ kao nositelja hrvatskog nastupa, ponudu na sajmu fr.e.e predstavljaju još 27 hrvatskih izlagača, među kojima turističke zajednice Kvarnera, Dubrovačko-neretvanske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske, Zadarske, Karlovačke i Ličko-senjske županije te gradova Zagreba, Dubrovnika, Opatije, Crikvenice i Raba, kao o otoka Krka, Klaster Slavonija i Središnja Hrvatska.

Od tvrtki, osim CA, predstavljaju se i NP Plitvička jezera, Jadrolinija, Maistra, Valamar, Plava laguna, Aminess, Liburnia Riviera Hoteli, Jadran, Valalta te kampovi Cres&Lošinj, Cresanka, Straško i Omišalj.

Tijekom svih pet dana trajanja sajma program će biti obogaćen brojnim nastupima, prezentacijama i degustacijama putem kojih će posjetiteljima biti približena iznimno raznolika kulturno-povijesna baština i bogata eno-gastronomija svih hrvatskih regija i krajeva, od obale do unutrašnjosti naše zemlje, dok je tijekom prva dva dana sajma prezentaciju različitih hrvatskih sireva i vina uz sommeliera osigurala Hrvatska gospodarska komora.(Hina)

Share this: