Stručnjaci: Venecija treba na popis ugrožene baštine. UNESCO je nije uvrstio

Odbor UNESCO-a odlučio je da neće upisati Veneciju na popis ugrožene svjetske baštine unatoč preporukama stručnjaka, čime je poštedio talijansku vladu sramotne presude o stanju grada.

Foto:Gettyimages

"Odbor za svjetsku baštinu donio je odluku da neće upisati Veneciju i njezinu Lagunu na popis ugrožene svjetske baštine", priopćio je UNESCO, UN-ova organizacija za kulturu, nakon sastanka odbora u Rijadu.

Talijanski ministar kulture Gennaro Sangiuliano rekao je da bi dodavanje Venecije na popis bio "neumjestan potez" i neutemeljen na objektivnim činjenicama. "Venecija, stoga, nije u opasnosti", priopćio je.

Venecija, poznata po svojim kanalima i kulturnim lokalitetima, odavno je ugrožena poplavama i masovnim turizmom.

Sangiuliano je rekao da je UNESCO pozitivno ocijenio talijanske napore da štite Veneciju od visokog vodostaja sustavom mobilnih podvodnih brana MOSE, a od nedavno i uvođenjem ulaznica za turiste čime će se ograničiti njihov broj i koje će se početi primjenjivati sljedeće godine.

Međutim, UNESCO je rekao da je potrebno više truda da se zaštiti ranjivi grad u laguni.

"S time u vezi ponovio je zabrinutost zatraživši da grad riješi niz teškoća koje ugrožavaju grad, primjerice masovni turizam i klimatske promjene", rečeno je.

Share this: