Ryanair otkazao više od stotinu letova iz Zagreba u svibnju, putnici nemaju pravo na odštetu

Najveći niskotarifni prijevoznik Ryanair ovih je dana otkazao oko 110 letova za Zagreb u svibnju, a otkazivanjima je pogođeno više tisuća putnika koji su imali kupljene karte za Bruxelles, Frankfurt, Malmö, Maltu, London… 

Photo:Gettyimages

Razlog što je Ryanair otkazao letove iz Zagreba su radovi u Zračnoj luci Franjo Tuđman zbog kojih sljedećeg mjeseca neće biti moguće slijetanje i polijetanje zrakoplova u vremenu od 23 sata do 6:30 ujutro.


Kako piše portal Croatian Aviation, brojni su prijevoznici ranije korigirali svoj red letenja, poput njemačke Lufthanse i nizozemskog KLM-a, no irski je Ryanair tek prije nekoliko dana krenuo u operativne promjene. Nacionalni prijevoznik, Croatia Airlines, nije morala otkazivati letove s obzirom na to da nema kasnih polazaka ni dolazaka (iza 23 sata), tek je otkazano nekoliko letova iz Dubrovnika prema Zagrebu koji određenim danima u tjednu slijeću iza 23 sata.

Zbog najavljenih radova Ryanair je otkazao čak 55 ranije najavljene rotacije na devet međunarodnih linija iz odnosno prema svojoj zagrebačkoj bazi. Portal navodi da je moguće da će otkazivanja biti još jer prijevoznik još nije napravio promjene na dvije linije, iz Sofije i Malage, koje u Zagreb slijeću iza 23 sata, što u svibnju neće biti moguće, pa je za očekivati da će i na tim linijama doći do otkazivanja letova ili pak do promjene u redu letenja tako da zrakoplovi u Zagreb slijeću prije početka radova, dakle, prije 23 sata.

Linije na kojima je Ryanair otkazao letove za svibanj su: Brussels Charleroi, otkazani letovi srijedom i nedjeljom, ukupno 8 rotacija; Frankfurt Hahn, otkazani letovi utorkom, ukupno 5 rotacija; Memmingen, otkazani letovi četvrtkom, ukupno 4 rotacije; Krf, otkazani letovi ponedjeljkom, ukupno 5 rotacija, Dublin, otkazani letovi ponedjeljkom i utorkom, ukupno 10 rotacija; Milano Bergamo, otkazani letovi petkom, subotom i nedjeljom, ukupno 12 rotacija; Malta, otkazani letovi ponedjeljkom, ukupno 5 rotacija; Malmo, otkazani letovi petkom, ukupno 4 rotacije; London Stansted, otkazani letovi subotom, ukupno 4 rotacije.

Dodajmo da putnici nemaju pravo na odštetu jer su letovi otkazani više od dva tjedna prije termina polaska, već mogu odabrati novi polazak ili dobiti vaučer za neko sljedeće putovanje. Podsjetimo, velik je broj letova iz Zagreba otkazan i prošlog proljeća, kad je Ryanair naveo da su razlozi “komercijalni” i smanjio broj tjednih rotacija prema pojedinim odredištima.

Share this: