Argentinski grad od 1.2 milijuna stanovnika slavi hrvatski Uskrs

U centru Mendoze, grada s 1.2 milijuna stanovnika na zapadu Argentine, ovaj će tjedan biti izložena divovska obojana jaja kojima se slavi "hrvatski Uskrs", izvijestio je grad na svojoj internetskoj stranici. 

Foto:Grace Mihaljevic

Slijedeći hrvatsku tradiciju postavljanja šarenih pisanica na trgove, parkove i druge javne površine, umjetnici će postaviti 2.5 metara visoka jaja napravljena od stakloplastike. Njihova širina iznosit će 1.6 metara.

"Pozivamo te drugu godinu zaredom na izložbu 10 divovskih jaja koja će umjetnici uživo bojati od 6. do 8. travnja", stoji u objavi gradskih vlasti. Hrvatska zajednica je ovaj običaj uvela u suradnji s gradom Mendozom, uz podršku još nekih institucija i kompanija.

"Taj događaj smatramo bitnim za turizam i kulturu našega grada", stoji u priopćenju. U nedjelju katolički vjernici slave Uskrs, najveći kršćanski blagdan, pa će u subotu biti održano proglašenje najljepših izloženih pisanica u Mendozi i dodjela nagrada. Djeca su pozvana na bojanje vlastitih pisanica u sklopu radionice koja će se ondje održati.

Hrvatsko folklorno društvo Veseli i hrvatski zbor Planinari sudjelovat će u glazbenom dijelu programa. U Mendozu su krajem 19. stoljeća počeli dolazili hrvatski, talijanski i španjolski emigranti. Argentina je jedna od zemalja s najvećom hrvatskom dijasporom.

Ondje živi oko 300.000 Hrvata i njihovih potomaka, procjena je Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske, tijela državne uprave sa sjedištem u Zagrebu.(Hina)

Share this: