Palma de Mallorca dopušta najviše tri kruzera dnevno, Moramo misliti na stanovnike

 Palma de Mallorca, luka s 419.400 stanovnika na španjolskom otoku Mallorci, ograničila je uplovljavanje turističkih kruzera na tri po danu, čime je nakon Dubrovnika postala drugi grad na Mediteranu s ovakvom mjerom, izvijestila je španjolska novinska agencija EFE.


Foto:Gettyimages

"Turizam treba biti uravnotežen zbog stanovnika koji ondje žive. Potrebno je poštivati njihova prava", rekla je predsjednica autonomne vlade Balearskih otoka Francina Armengol.

Balearski otoci - Mallorca, Ibiza, Menorca i Formentera - popularna su destinacija turistima iz Njemačke i Ujedinjenog Kraljevstva.

Dvogodišnji pregovori između vlade i udruge kruzera

Neki dijelovi bili su prenapučeni turistima prijašnjih godina pa je regionalna vlada dogovorila s Međunarodnom udrugom kruzerskih linija (CLIA) da u luku Palma de Mallorca do 2023. godine smiju uplovljavati maksimalno tri kruzera dnevno. Samo jedan od njih smije biti megakruzer s više od 5000 putnika.

Jedino će tijekom ove ljetne sezone, već započete, biti dopušten ulazak četiri kruzera, ali samo tijekom 18 dana u čitavoj godini. Kruzeri u prosjeku ne smiju u jednom tjednu dovesti više od 8000 turista. Na Balearskim otocima živi 1.2 milijuna stanovnika.

Dogovor tamošnje vlade i udruge kruzera postignut je nakon dvogodišnjih pregovora, okončanih u prosincu u Hamburgu, a sada je potpisan.

Španjolsku s 47 milijuna stanovnika posjetilo je u ožujku 4 milijuna turista. To je 70 posto gostiju iz rekordne 2019. godine. Nakon izbijanja koronavirusa 2020. godine to je ožujak s najviše turista u zadnje dvije godine.(Hina)

Share this: