Red Bull Can You Make It? Sedmnodnevno putovanje Europom za koje ti ne treba novac

Već godinama s ekipom dogovaraš zajedničko putovanje. Jedno ste vrijeme bili zagriženi za Vijetnam jer ste čuli da tamo možete uživati u obilnim količinama banh mija i phoa za nekoliko eura dnevno, a pričalo se i o Filipinima na kojima je moguće u luksuznom hotelu odsjesti za svega stotinjak eura. 


Photographer Credit: Maurice van der Meijs / Red Bull Content Pool

No, nakon što ste razmijenili više od tisuću poruka u grupnom chatu, shvatili ste da je organizirati zajedničko putovanje puno teže no što ste isprva mislili. Ne samo što je gotovo nemoguće uskladiti želje svih članova grupe (nekima je u interesu posjetiti što više muzeja, a drugima popiti što više piva), nego je teško pronaći i osobu koja će preuzeti svu organizaciju na sebe.

A dok ste vi mozgali oko toga je li bolje otputovati za Božić ili za Uskrs, dogodio se život i poremetio vam planove. Prvo ste morali sve ostaviti po strani zbog pandemije koja je paralizirala čitav svijet, a onda je, nakon dvije godine neizvjesnosti i rada pod maskama s potkožnim prištevima na bradi, inflacija napravila svoje i povećala troškove putovanja. Cijene smještaja i avionskih karata, i to posebno onih prekooceanskih, odjednom su podivljale zbog čega ste svoj entuzijazam morali prilagoditi novonastaloj situaciji i potencijalno promijeniti rutu svog dugoiščekivanog putovanja.


Moguće je da ste u međuvremenu pretraživali Internet u potrazi za odgovorima na pitanje: “kako putovati bez novca?”, čitajući blogove svjetskih putnika koji vas savjetuju da prije svakog putovanja prodate sve stvari koje više ne koristite, pa čak i onaj airfryer koji vam je trebao promijeniti život i nadomjestiti manjak serotonina za vrijeme lockdowna. No, u slučaju da se ipak ne želite oprostiti sa svojim pomodnim chunkytenisicama ili pronaći još jedan posao kako biste si mogli priuštiti vožnju gondolom po Veneciji, postoji mogućnost jednotjednog putovanja Europom za koje ne trebaš guglati 'kako preko noći skužiti kripto'.


Riječ je o Red Bull Can You Make It? projektu koji vrednuje kreativnost, sklonost avanturizmu te snalažljivost svih sudionika pred koje postavlja isti izazov: proputovati Europu za sedam dana koristeći isključivo limenke Red Bulla kao valutu. Za ovo vam putovanje, dakle, neće trebati novac. Dapače, jedan od uvjeta je da gotovinu i sve svoje kreditne kartice spremite u omotnicu za hitne slučajeve i čvrsto zatvorite, a nećete se morati dogovarati ni oko toga gdje točno putovati jer, u ovom slučaju, svi putevi vode u Berlin.

Povratak u jednostavnija vremena kad su se ljudi međusobno trampili za hranu i prijevoz dodatno osnažuje činjenica da na ovo putovanje ne smijete ponijeti čak ni svoj mobitel (sada vam je sigurno jasnije zašto se izazov zove Red Bull Can You Make It?, zar ne?). To je primarno zato što je poanta putovanja zbližiti ljude i prisiliti ih da razmišljaju izvan okvira. Nema ništa slađe od toga da dva Red Bulla zamijenite za noćenje u hotelu s dvije zvjezdice do kojeg ćete doći iščitavajući kartu i ispitujući lokalce za upute (rechts, rechts, geradeaus).


Svaki se tim mora sastojati od tri punoljetna člana koja će potom strateški isplanirati put do Berlina iz jedne od pet početnih lokacija u Europi (Milano, Kopenhagen, Budimpešta, Barcelona, Amsterdam) koja će svakom timu biti dodijeljena neposredno prije polaska. Sudionici će dobiti i poseban mobitel s jednom unaprijed instaliranom aplikacijom putem koje će svoje putovanje dijeliti u stvarnom vremenu preko stranice redbullcanyoumakeit.com, a na putu do Berlina svaki tim mora posjetiti i najmanje šest kontrolnih točaka na kojima može zaraditi dodatne limenke.


Ako i dalje misliš da tvoja ekipa može preživjeti tjedan dana bez novca i Instagrama, svoj tim možeš prijaviti ovdje. Uz prijavu trebaš priložiti i jedan zabavan video u trajanju od 60 sekundi koji objašnjava zašto biste baš vas troje trebali sudjelovati u Red Bull Can You Make It? avanturi života u svibnju. Odabrani timovi bit će objavljeni najkasnije 15. travnja 2024. na stranici redbull.hr.

Sretno! :)

Share this: