Svjetski čelnici stižu na obljetnicu Dana D

Na memorijalnim  događanjima povodom 80. godišnjice iskrcavanja savezničkih trupa u Normandiji tijekom Drugog svjetskog rata, koji se održavaju u Francuskoj, očekuje se nazočnost svjetskih čelnika s obiju strana Atlantika.

Foto:D.T

Dolazak savezničkih snaga na tlo Francuske označio je početak uspješne kampanje za oslobađanje Europe od nacističke Njemačke.

Među čelnicima visokog ranga bit će američki predsjednik Joe Biden, koji je stigao u Francusku jučer. Očekuje se da će nazočiti i francuski predsjednik Emmanuel Macron, njemački kancelar Olaf Scholz i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, kao i britanski kralj Charles III. i članovi nizozemske kraljevske obitelji.

Primjetna će biti odsutnost ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji ove godine nije pozvan na komemoraciju budući da se našao u međunarodnoj izolaciji nakon što je naredio invaziju na Ukrajinu u veljači 2022.

Savezničke trupe iskrcale su se na obalu sjeverne Francuske 6. lipnja 1944., označivši uvod u oslobađanje Francuske i zapadne Europe od nacističke vlasti. Operacija Neptun, službeni kodni naziv iskrcavanja u Normandiji, označila je prekretnicu u ratu. Dan D također će se pamtiti po desecima tisuća izgubljenih života kada su se saveznički vojnici pošto su se iskrcali na obalu suočili sa žestokim njemačkim otporom.

Više od 150.000 vojnika otisnulo se na ovaj dan prije 80 godina na sjever Francuske iz Portsmoutha u Velikoj Britaniji. Savezničke snage na Dan D sastojale su se uglavnom od trupa iz Sjedinjenih Država, Velike Britanije, Kanade, Poljske i Francuske. Glavna komemoracija održat će se na plaži Saint-Laurent-sur-Mer, poznatoj kao Omaha Beach.(Hina)

Share this: