Maroko na pragu rekordne turističke sezone, najviše ga posjećuju Europljani

Marokanski turizam ove godine je rušio rekorde, potaknuvši rast gospodarstva unatoč rujanskom potresu i prekidu zimskih turističkih rezervacija uslijed rata u Gazi. Turizam čini sedam posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) te zemlje i ključni je izvor strane valute.


Marokansko ministarstvo turizma očekuje da će do kraja 2023. broj turista dosegnuti 14 milijuna, dok je lani tu zemlju posjetilo 11 milijuna putnika, a u 2019., posljednjoj godini prije pandemije covida-19, njihov broj je iznosio 13 milijuna.

"Sve ukazuje na dostizanje brojke od 14 milijuna do prosinca", rekla je ministrica turizma Fatim-Zahra Ammor. Maroko namjerava do 2026. privući 17.5 milijuna posjetitelja pokretanjem novih zračnih linija te do 2030. njih 26 milijuna, kada će, zajedno sa Španjolskom i Portugalom, biti domaćin Svjetskog nogometnog prvenstva, izjavila je Ammor.

Potres i rat u Gazi

Turistički sektor uspio je nadvladati sve negativne događaje. Rujanski potres, koji je uništio sela u planinama Visokog Atlasa, prouzročio je štetu u Marakešu, jednom od glavnih turističkih odredišta Maroka, izazvavši tako brigu za gospodarstvo tog područja.

No, poslovanje se ondje oporavilo nakon sastanka MMF-a i Svjetske banke u listopadu, da bi ponovno pretrpjelo udarac na početku rata u Gazi, udaljenoj 3500 km. Nekoliko hotela potvrdilo je da su rezervacije za zimsku sezonu ispod pretpandemijske razine.

Maroko je pristao ojačati veze s Izraelom 2020., a ove su godine te zemlje najavile da će ojačati veze na razini veleposlanstava. Predstavnici marokanskog turizma nadali su se da će to potaknuti velik porast dolazaka izraelskih turista. Međutim, to je sada "na mrtvoj točki", rekao je Henri Abizker, organizator tura za izraelske turiste, koji očekuje da će se to ponovno pokrenuti nakon rata.

Strategija za poticanje turizma

Maroko je ove godine najavio trogodišnju strategiju za poticanje turizma, s ulaganjima od 600 milijuna dolara. Prošlog je tjedna rečeno da bi niskobudžetni zrakoplovni prijevoznik Ryanair mogao prometovati na više ruta prema Maroku i unutar njega, a Ammor je rekla da Rabat pregovara s 20 drugih zračnih prijevoznika da dodaju svoje rute.

Europljani su zaslužni za 70 posto turističkih dolazaka u tu zemlju, a tamošnje ministarstvo turizma planira privući veći broj turista iz Kine, Japana, Indije i s Bliskog istoka.

Share this: