Aix en Provence, grad s tisuću fontana.



Prije dolaska u Provansu i grad Aix en Provance kontaktirao sam ljubazne djelatnike turističke zajednice koji su mi poslali poprilično materijala za pisanje a i ostavili u uredu poprilično toga te mi već i prije dolaska približili i grad i regiju.
Ponajviše hvala Geraldine Dingwall iz Turističke zajednice Aix en Provance a.

Svakako treba spomenuti i izvrsno organizirani put agencije iz Zagreba sa profesionalnim pratiteljem putovanja Dubravkom Brandić koja je izvrsno tumačila skoro svaki detelj putovanja ostavljajući nas gotovo ukipljenima ispred zvučnika u busu,za svaku pohvalu i preporuku.

Ako sažmemo osnovno može se reći za Aix en Provance da je grad sa tisuću fontana… 

Aix en Provance je još jedan grad u Francuskoj koji smo posjetili a koji odiše posebnom energijom i svim posjetiteljima pruža jedinstvenu priliku da uživo vide brojne fontane. 

Počeci grada sežu od Rimljana koji su ga osnovali, a bili su privučeni termalnim izvorima. 



Prvo kupalište kod toplih izvora a i turističku svrhu u Aixu sagrađeno je 1705. godine a gdje se mogu vidjeti ostaci nekadašnjeg rimskog kupališta.



Veliku pozornost privlači fontana iz 1860. godine, a nalazi se na La Rotondi u samom gradskom središtu, koja najpoznatija gradska fontana.Smještena je unutar kružnog toka pa joj valjda od tuda i ime. U njoj nema da nema, lavovi, delfini, labudovi, žene, anđeli. Biraj.




Na La Rotondi osim Apple storea,kojega smo dakako posjetili, vidjeli smo i dućan sa foto opremom, a ja sam zaglavio i u jednoj prodajnoj foto galeriji podmuklog imena Yellow korner. 


Po ulasku sam htio pokupovati sve fotografije, ali kako su to ipak neke limitirane naklade sa svojim brojem i žigom cijene baš nisu kikiriki. Na kraju nisam odolio i uzeo sam jednu jeftiniju varijantu “Grand Prix de Pau 1949, Fangio Maserati” kojeg je ufotkao legendarni francuski fotograf Jean Dieuzaide. Ta igra me izašla 50 € i sada Fangio čeka neki okvir da ga objesim na zid. Skoro je i Johnny Cash krenuo put Hrvatske, ali me moja mudra žena ipak zaustavila.Što bih mi bez žena.
Zatim treba vidjeti svakako i Fontanau vruće vode iz 1734. godine,te Fontaine des Quatre Dauphins i Fontaine du Bon Roi Rene iz 19. stoljeća.


U gradu je sve  puno drvoreda, uglavnom platana, pločnici lijepi, zgrade zanimljive, uličice ispunjene svim i svačim i još sve to okupano lijepim vremenom.



Cours Mirabeau, široka šetnica omeđena drvoredom me podsjetila na Barceloninu La Ramblu,koju smo posjetili par dana prije, ali s ipak manjim prometom.

No i ovdje je sve s jedne strane ispunjeno kafićima, restoranima malim dućanima.



Okrjepu smo potražili na jednom zgodnom trgu ispunjenom kafićima, a naš mladi garcon je čak znao nabadat engleski i trudio se objasniti sve. A gdje je trg i kafići tu su i ulični zabavljači ili svirači. 
Nas je zabavljao svirač koji je vijerno vrtio repliku starog vergla(vergl: vèrgl m 〈G mn vérglā〉 : glazb. mehanička glazbena sprava koja, kada se pokreće rukom, proizvodi određeni broj melodija [svirati vergl; vrtjeti vergl). 


A kad već sviraju red je da ih se i pofotka. U putopisima uvijek napominjem da ako fotkate i ubacite malo koji euro u škrabicu jer ulični umjetnici nisu pokriveni raznim ZAMP-ovima kao kod nas.



U gradu je naravno i crkva, katedrala čak imena Cathédrale Saint-Sauveur d’Aix-en-Provence poznatija kao Aix Cathedral.Pored prekrasnih fontana gdje možete poželiti i pokoju želju, svaki turist trebao bi posjetiti triptih Gorućeg grma koji se nalazi u katedrali. Naslikan je u 15. stoljeću za kralja Renea. Osim triptiha u katedrali svakako treba uživati u pogledu na drvene rezbarije koje ukrašavaju taj dio katedrale.


Crkva Madeleine je bivši samostan iz 13. stoljeća obnovljen oko 1700. godine. Danas predstavlja muzej u kojem se izlažu radovi lokalnih umjetnika. Neka prekrasna fontana Espeluque iz 15. stoljeća bude vaša sljedeća postaja kao i Nadbiskupska palača iz 1756. godine.

Svakako posjetite slavnu i vrijednu zbirku fosilnih ostataka dinosaura otkrivenih oko brda Saint Victoire. Slavna kavana Les Deux rezervirana je za sve željne dobrog opuštanja i ispijanja ukusnih napitaka na mjestu gdje je nekada uživao i sam Ernest Hemingway.Opet smo ne njegovom putu poslije Pariza.


Šetajući gradom doći ćete do drevne jezgre. Široka ulica Cours Mirabeau grad dijeli na stari i novi dio dok su nepravilne ulice starog grada i stare građevine na sjevernoj strani. To je traženi smjer kojim se trebate kretati u obilasku kroz grad.

Na dijelu nekadašnjeg rimskog grada nalazi su Bourg-Saint-Sauveur koji se proteže od katedrale Saint Sauveur do gradske vijećnice u talijanskom stilu smještene na Place de la Mairie. Gradnja katedrale započela je u 5. st., a građevina je bila nadograđivana u baroknom, romaničkom i gotičkom stilu.



Toranj sa satom druga je popularna znamenitost. Na njemu se nalazi sat na kojem stoje 4 drvena kipa. Cite Comtale je shopping područje gdje možete uživati u razgledavanju, ali i kupovini suvenira. 

Svakako treba napomenuti da je Aix  rodni grad meni omiljenoga Paula Cezannea koji je zaradio i svoj spomenik pored kojega smo se dakako morali slikati onako svi redom.Ipak Cazanne je Cazanne.




A svakako za naglasiti je i a manje je poznato da je u blizini grada neko vrijeme živjela i legendarna Nina Simone.


Svakako najbolje vrijeme za putovanje je u lipnju kada imate priliku prisustvovati Uličnom festivalu.

Share this: