Ministrica turizma: Sezona bi mogla biti bolja od lanjske

MINISTRICA turizma Nikolina Brnjac i direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić slažu se da bi turistička sezona mogla biti bolja od prošlogodišnje, uz pridržavanje epidemioloških mjera te povećanjem procijepljenosti turističkih djelatnika i opće populacije.


"Poučeni iskustvom od prošle godine i pripremama koje smo napravili zajedno s turističkim sektorom i svim turističkim dionicima, sve do cijepljenja turističkih djelatnika, što smatramo prvim prioritetom, vjerujem da bi ova sezona mogla biti prilično dobra", izjavila je ministrica Brnjac, koja je danas u Rovinju predstavila "turistički dio" Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Dodala je kako je turistički sektor izuzetno zainteresiran za cijepljenje protiv covida-19.

"S time nemamo nikakvih problema, jer svi su svjesni koliko je cijepljenje važno kako bismo osigurali još bolju turističku sezonu. Nakon Dalmacije i Istre, cijepljenje turističkih djelatnika započelo je i u unutrašnjosti te imamo podatke da je gotovo 70 posto turističkog sektora voljno cijepiti se", ustvrdila je Brnjac. Ocijenila je da bi HZZJ trebao uključiti dodatne količine cjepiva za turističke djelatnike.

"Teško je prognozirati koliko će sezona biti bolja"

Podsjetivši kako će se prema najavama od 1. lipnja uvesti zeleni digitalni certifikat te kako je Hrvatska u to ušla kao u pilot projekt, Brnjac je naglasila kako je od izuzetne važnosti što je Hrvatska još 1. travnja jasno definirala uvjete i kriterije za ulazak u zemlju.

Direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić kazao je kako iz današnje perspektive, ne dogodi li se što nepredvidljivo i negativno, očekuje da će ovogodišnja turistička sezona biti bolja od prošlogodišnje.

"Hoće li biti bolja za deset ili dvadeset posto, teško je u ovom trenutku prognozirati. Definitivno neće biti kao 2019. godine, jer smo praktički predsezonu preskočili, ali prema svim najavama s naših najznačajnijih tržišta očekujem jako dobru glavnu sezonu i dugu posezonu. To nas može razlikovati od lanjskih brojeva, jer smo lani 18. kolovoza naprosto stali i bili na crvenoj listi", rekao je Ostojić.

Dodao je kako puno očekuje od zelenog certifikata te kako se epidemiološka situacija u zadnje vrijeme poboljšava.

"Ne bude li epidemiološka situacija dobra, nemamo pravo očekivati da će se dogoditi turizam. No, s intenziviranjem procijepljenosti djelatnika u turizmu ali i opće populacije bitno ćemo popraviti situaciju i biti na tom području konkurentni kako smo bili lani početkom sezone", zaključio je Ostojić.

Share this: