Engleska idućeg tjedna otvara barove i restorane, dopušteno okupljanje u domovima

ENGLESKA će od 17. svibnja, zahvaljujući povoljnim podacima o broju novozaraženih i cijepljenih, dodatno ublažiti ograničenja uvedena zbog covida-19 i, među ostalim, dopustiti okupljanja po domovima, objavila je jučer britanska vlada.




Ta je zemlja u procesu postupnog ukidanja mjera zatvaranja u skladu s planom od četiri koraka objavljenom u veljači.

U trećoj fazi plana, kako je najavljeno, građanima će prvi put nakon više mjeseci biti dopušteno da se sastaju u zatvorenim prostorima u skupinama do šest osoba ili dva cijela kućanstva.

Barovi i restorani će također prvi put nakon više mjeseci pod određenim pravilima smjeti usluživati posjetitelje u zatvorenim prostorima. S aktivnostima će moći krenuti i druga mjesta za zabavu u zatvorenim prostorima i sportski objekti.

Cijepljene dvije trećine odraslih

Ured premijera Borisa Johnsona objavio je da su u odluci da se krene u treću fazu popuštanja mjera uzeti u obzir posljednji podaci o cijepljenima, smrtnim slučajevima, broju novozaraženih i hospitalizacijama te rizicima od novih varijanti koronavirusa.

"Podaci pokazuju ono što smo već znali - nećemo dopustiti da nas virus pobijedi", izjavio je Johnson, po priopćenju njegovog ureda.

"Plan se nastavlja kako je predviđeno, naš uspješni program cijepljenja se nastavlja, više od dvije trećine odraslih osoba u Ujedinjenom Kraljevstvu sada je dobilo prvo cjepivo te sada možemo očekivati oprezno, ali nepovratno otvaranje."

Johnson bi trebao dodatne pojedinosti objaviti na konferenciji za medije u ponedjeljak.

Ostatak UK-a ima posebne planove

Poluautonomne vlasti Škotske, Walesa i Sjeverne Irske imaju svoje posebne vremenske planove za ublažavanje ograničenja uvedenih zbog covida-19.

U Ujedinjenom Kraljevstvu je uslijed zaraze covidom-19 do sada umrlo 127.000 ljudi, a zemlja je prošla kroz iznimno težak drugi val koji je imao vrhunac krajem siječnja, no od tada brojevi novozaraženih i umrlih izrazito padaju.

U nedjelju je u Ujedinjenom Kraljevstvu bilo 1770 novozaraženih i dva smrtna slučaja, dok je na vrhuncu drugog vala dnevni broj novozaraženih prelazio 80.000, a u najgorem je danu umrlo 1300 ljudi.

Vlada je prošlog tjedna već potvrdila da će se 17. svibnja dopustiti i međunarodna putovanja, no uz stroga ograničenja osim za nekoliko zemalja.

Share this: