Finska se zatvara od 8. ožujka, moguće proglašenje izvanrednog stanja

FINSKA se zatvara na tri tjedna od 8. ožujka i spremna je proglasiti izvanredno stanje kako bi se obuzdalo širenje koronavirusa, najavila je danas premijerka Sanna Marin.




Zatvaranje neće uključivati policijski sat, ali će se zatvoriti restorani, a učenici stariji od 13 godina prijeći će na nastavu na daljinu, objavila je vlada.

Premijerka Marin rekla je da je spremna proglasiti izvanredno stanje sljedeći tjedan i da je razgovarala o tome s predsjednikom Saulijem Niinistom.

Proglašenjem izvanrednog stanja tražilo bi od zdravstvenih radnika da rade dulje. Marin smatra da je izvanredno stanje potrebno za suzbijanje širenja novih sojeva.

"Ako budemo čekali da se situacija pogorša, bit će je još teže zaustaviti", naglasila je.

Naglo raste broj dnevnih zaraza

No ministrica pravosuđa Anna-Maja Henriksson, članica manje stranke u vladajućoj koaliciji, misli da uporaba svih kriznih ovlasti nije potrebna i da bi bilo dovoljno ograničiti rad restorana.

Iako Finska ima treću najnižu stopu zaraze u Europi, iza Islanda i Norveške, nacija s 5.5 milijuna stanovnika bilježi nagli porast dnevnih zaraza, kojih je jučer bilo 590.

U protekla dva tjedna pandemija se pogoršala u mnogim područjima u zemlji, a najteže je pogođeno područje oko glavnog grada Helsinkija.

Share this: