Slovenija ublažava mjere, ali oprezno zbog engleskog soja

U SLOVENIJI su u posljednja 24 sata potvrđene samo 293 nove zaraze koronavirusom pa zemlja kreće s popuštanjem mjera i otvaranjem škola, no vlasti upozoravaju na izuzetan oprez zbog potvrđene prisutnosti engleskog soja koronavirusa i moguće ponovno uvođenje najstrožih mjera.




U ponedjeljak se u sklopu priprema za sutrašnji početak nastave u osnovnim školama za učenike prva tri razreda i rada vrtića odvija testiranje nastavnog i drugog osoblja u školama. Testiranje je za prosvjetne djelatnike obvezno, prema zakonu o zaraznim bolestima, upozorio je premijer Janez Janša komentirajući neke vijesti da među učiteljskim kadrom postoji nezadovoljstvo što su diskriminirani u odnosu na ostale građane kod kojih je testiranje na dobrovoljnoj osnovi.

Janša: Moguća revizija nekih mjera zbog engleskog soja

Janša je u nedjelju na izvanrednoj konferenciji za novinare upozorio da je zbog prvih slučajeva prisutnosti engleskog soja koronavirusa u zemlji sljedećih dana moguća revizija nekih već odobrenih popuštanja. Može se očekivati i novo zaoštravanje mjera ako se pokaže veća prisutnost tog soja nakon ponovne analize pozitivnih briseva, uzetih posljednja dva tjedna posebnim PCR-testovima osjetljivim na taj soj koji su dobiveni od slovačke vlade.

S obzirom na to da postoje "jake indicije" da bi novi soj virusa u Sloveniji mogao biti rašireniji nego što se sada čini, vlada će, prema najavama, najkasnije sredinom tjedna ponovo razmatrati epidemiološku situaciju i ako se indicije potvrde, onda će mjere ponovo biti zaoštrene.

Prema podacima koje je u ponedjeljak ujutro objavilo ministarstvo zdravstva, s 2734 PCR i brza antigenska testa otkrivena su 293 novozaražena, pri čemu je postotak pozitivnih kod PCR-testova bio 20.4 posto, a kod brzih antigenskih dva posto.

Aktivnih slučajeva zaraze je 18.350, prosječan broj dnevnih zaraza u posljednjih 7 dana iznosi 1236, a s 19 preminulih u posljednja 24 sata broj umrlih od posljedica covida-19 povećao se na 3360. Do nedjelje je protiv covida-19 cijepljeno 48.717 osoba.

Share this: