Objavljen plan Angele Merkel, Njemačka uvodi još stroži lockdown. Evo što se sve mijenja

NJEMAČKA kancelarka Angela Merkel danas će na sastanku s čelnicima saveznih vlada donijeti novi paket mjera protiv koronavirusa. Bit će stroži od postojećeg, najavljeno je. Mnogi nove mjere nazivaju mega-lockdownom.




Njemačka se još od studenog nalazi u nekoj vrsti lockdowna, koji je isprva trebao trajati samo četiri tjedna i definitivno završiti prije božićnih praznika. U zemlji su u međuvremenu zatvorene škole, trgovine koje ne prodaju osnovne namirnice, barovi, restorani te sadržaji za zabavu i kulturu, uz mjere koje su od uvođenja početkom studenoga postupno pojačavane. Na snazi je i mjera prema kojoj jedno domaćinstvo može posjetiti samo jedna osoba izvan tog kruga.

U okruzima gdje je više od 200 novooboljelih na 100.000 stanovnika u 7 dana nije dozvoljeno napuštanje kuće dalje od 15 kilometara.

Stručnjaci, ali i brojni političari, slažu se da postojeće mjere treba postrožiti jer su dnevni brojevi novozaraženih rekordni, a svaki dan umire više od 1000 ljudi.

Koje mjere se uvode?

Kako piše list Frankfurter Allgemeine Zeitung, Merkel će tražiti da škole ostanu zatvorene, obavezan rad od kuće, obavezno nošenje medicinskih ili maski FFP2 u javnosti, pa čak i policijski sat. Mjere bi trebale trajati do 15. veljače.

Der Spiegel i Reuters došli su u posjed nacrta mjera koji će Merkel danas predstaviti.

Na snazi bi trebala ostati mjera po kojoj se smiju družiti samo članovi iz istog kućanstva, dok im u goste smije doći samo jedna osoba iz drugog kućanstva.

Druga važna mjera bila bi obaveza nošenja medicinskih maski ili maski FFP2 u javnom prijevozu i trgovinama.

U nacrtu se posebno naglašava kako je od ključne važnosti da škole i vrtići i dalje ostanu zatvoreni. "Postoje indikacije da se mutirani soj virusa širi brže među djecom i adolescentima nego dosadašnji sojevi virusa", stoji u dokumentu. Stoga će škole ostati zatvorene do 15. veljače.

Govori se i o obustavi javnog prijevoza, ali to zasad nije potvrđeno.

Konačna odluka o mjerama očekuje se danas poslijepodne.

Share this: