Belgija zabranjuje sva putovanja koja nisu nužna

BELGIJA će zabraniti sva putovanja koja nisu nužna do 1. ožujka kako bi spriječila širenje novih sojeva koronavirusa, poput onog koji se širi u Velikoj Britaniji, dogovor je belgijskog Kriznog stožera u petak, pišu lokalni mediji.




Od sljedeće srijede svi koji budu putovali u i iz Belgije morat će navesti valjani razlog za prelazak granice - poput obiteljskih obveza ili studiranja.

Pravila se primjenjuju i na belgijske građane koji po dolasku moraju tjedan dana u karantenu i testirati se na koronavirus prvi i zadnji dan karantene.

Neophodnim radnicima i onima koji rade u prometu bit će dopušteno putovanje u druge zemlje.

Premijer želi strože mjere

Belgijski premijer Alexander De Croo već je sugerirao da želi strože mjere. U četvrtak je pozvao svoje europske kolege na samitu da poduzmu slične mjere na granicama.

Zemlje su se složile da treba obeshrabriti sva putovanja koja nisu nužna, ali nisu išli tako daleko kao De Croo.

Danima prije kriznog sastanka De Croo je govorio da je, iako se Belgijce pozivalo da ne putuju za Božić i Novu godinu, njih 160.000 otputovalo u inozemstvo, a neki od njih su donijeli koronavirus "u svojim koferima" na povratku.

Nacija s 11.5 milijuna stanovnika teško je pogođena u pandemiji koronavirusa. Iako je broj zaraza i hospitalizacija trenutno stabilan i relativno nizak u usporedbi s nekim europskim susjedima, u toj zemlji je od koronavirusa umrlo više od 20.000 ljudi.

Frizeri bi sredinom veljače mogli otvoriti svoje salone nakon što tri mjeseca nisu radili, ali pod strogim uvjetima, objavili su mediji.

Share this: