Bavarski premijer Söder: Lockdown se mora produžiti do kraja siječnja

Bavarski premijer Markus Söder (CSU) slovi kao najizgledniji kandidat za novog njemačkog kancelara. 



Prema posljednjim istraživanjima ARD-a Söder uživa najveću podršku javnosti upravo zbog dosljednosti u borbi protiv koronavirusa. Njemačka se unatoč dugotrajnom lockdownu i dalje bori s brojem novozaraženih, a bavarski premijer poziva na produženje lockdowna sve do kraja siječnja. Trenutni lockdown je na snazi do 10. siječnja.


“Zaključavanje se mora produljiti do kraja siječnja. Prerano ublažavanje vratilo bi nas na dalek put. Brojevi su još uvijek previsoki. Učinci Božića i Nove godine još uvijek nisu predvidivi. Moramo biti dosljedni i ne odustajati prerano.”, naglasio je Söder prije sastanka s kancelarkom Angelom Merkel (CDU) planiranom za utorak.

Merkel bi se u utorak trebala sastati s premijerima saveznih država kako bi evaluirali dosad učinjeno i procijenili buduće korake. Prema njemačkim medijima, savezne države su se u načelu dogovorile o produljenju lockdowna, ali ne i o tome treba li trajati dva ili tri tjedna.

U intervjuu za Bild am Sonntag, Söder je oštro kritizirao nabavu cjepiva od strane Europske komisije. “Komisija EU vjerojatno je planirala previše birokratski, naručeno je premalo cjepiva, a rasprave o cijenama bile su preduge”, rekao je Söder za Bild am Sonntag.

“Teško je objasniti da se u Njemačkoj razvija vrlo dobro cjepivo, ali se brže cijepi negdje drugdje“, pojasnio je Söder.

Bavarski premijer je pozvao na značajna poboljšanja te je naglasio da postupci odobrenja i proizvodni procesi moraju se ubrzati. Prema njegovim mišljenju trebalo bi razmisliti i o mogućnosti da se cjepivo proizvodi i u nekim drugim tvrtkama.

Share this: