Austrija uvodi ‘ulazne testove’ nakon lockdowna

Ono o čemu se jučer glasno nagađalo čini se da je danas dobilo i svoju potvrdu. Prema dobro upućenim izvorima iz austrijskog dnevnog lista Kurier, Vlada se uspjela dogovoriti s dijelom oporbe o novoj strategiji testiranja koja uključuje i takozvane “ulazne testove”. Potvrđeno je da se s novim pristupom slažu i socijalni partneri, ali i predstavnici austrijskih pokrajina.


Podsjećamo austrijska oporba blokirala je prijedlog austrijske vlade koji je izvorno predviđao je da se svaki građanin Austrije negativnim testom može osloboditi lockdowna i tako neograničeno koristiti trgovinu, ali i gastronomiju. Oporba je to iz različitih razloga odbila i srušila, a blokada zakona u Saveznom vijeću rezultirala bi kašnjenjem od oko dva mjeseca.

Prema pisanju Kuriera, ali i APA-e, vladajuća koalicija uspjela je sada postići dogovor sa Socijaldemokratima o ključnim točkama novog plana za testiranje. Novi plan gastronomiju i maloprodaju ostavlja po strani. Točan prijedlog zakona tek se razrađuje i trebao bi biti dostupan u utorak nakon što se prijedlogom pozabavi i zdravstveno povjerenstvo. Odluka u Nacionalnom vijeću trebala bi se donijeti u četvrtak, a s podrškom Socijaldemokratske stranke (SPÖ) za to više neće biti prepreka.

Prema prvim informacijama prisustvovanje događajima s 20 i više sudionika, ali i posjeta hotelima, bit će moguća samo uz negativan test ne stariji od 48 sati. Posjedovanje testa trebali bi provjeravati organizatori. Oni će imati mogućnost ponuditi test na licu mjesta, a materijali za testiranje bit će im ponuđeni besplatno od strane države i odnosno pokrajine. Iz obveze će biti isključeni ljudi koji su preboljeli infekciju koronavirusom u posljednja tri mjeseca.

Planira se i uvođenje tjednih testiranja. Obveza tjednog testiranja vrijedit će za određena profesionalna zanimanja, prije svega za pružatelje usluga poput frizera, kozmetičara i masera. Prema nacrtu, obveza tjednog testiranja bi se trebala odnositi i na učitelje, vrtićko osoblje, konduktere, fitnes trenere, učitelje plesa, konobare te osoblje koje radi u kontaktima s kupcima.

Alternativa testiranju trebala bi biti obveza nošenja FFFP 2 maske. Test će biti moguće provesti i tijekom radnog vremena, a socijalni partneri rade na dogovoru o zaštiti radnika te na zaštiti od otkaza u slučaju pozitivnog testa.

Što se tiče školstva, ministar obrazovanja Heinz Faßmann (ÖVP) trebao bi predstaviti pojedinosti vezane za takozvana “jednostavna samotestiranja” učenika u školama. Austrijska vlada planira dodatne konzultacije sa stručnjacima iz područja zdravstva.

Što se tiče organizacije i infrastrukture potrebne za provođenje testiranja u planu je da austrijske pokrajine u suradnju sa zdravstvenim vlastima osiguranju i ponude testnu infrastrukturu. Prema nacrtu, ispitivanja će biti moguće provoditi izravno u tvrtkama, ljekarnama ili laboratorijima.

Premijer Sebastian Kurz (ÖVP) u pisanoj izjavi naglasio je da je cilj zadržati proces zaraze što je više moguće pod kontrolom. To se planira sa što više testiranja u fazi nakon lockdowna. Naravno, još nije precizirano do kada će lockdown trajati. Prema trenutnim planovima, trebao bi trajati još dva tjedna. Više informacija će biti poznato u sljedećim danima kada bi se biti poznata i jasna pravila i službeni pravilnik koji bi u četvrtak trebao biti usvojen.

Share this: