Zaboravite na struganje po vjetrobranskom staklu, Slovenija uvodi elektronske vinjete

Od prosinca 2021. susjedi prelaze na novi, sofisticiraniji način plaćanja elektronskim vinjetama kojeg već primjenjuju Mađarska, Slovačka, Bugarska i Rumunjska, a uskoro će Austrija i Moldavija.



Proces naplate e-vinjetama znatno je jednostavniji i ide direktno na ruku vozačima. Osim što više neće čekati u redu za kupnju vinjete, čekati na naplatnim kućicama i mahati ENC uređajem, u povijest odlazi i ljepljenje, skidanje i struganje vinjeta sa vjetrobranskog stakla. Sve to mijenja par klikova u posebnoj aplikaciji za pametne telefone ili preko internet portala gdje kupujete e-vinjetu. Dovoljno je u jednostavan upitnik upisati zemlju i broj registracije te mail adresu na koju će biti poslana potvrda o uplati. Platiti se može svim vrstama kreditnih kartica, a paziti treba tek na vremenski period trajanja vinjete kojeg birate sami.

Vozačima koji na internetu nisu doma Slovenija će ostaviti mogućnost kupnje na benzinskim postajama i sličnim mjestima gdje će također biti dovoljno dati navedene podatke. I to je to, cijela mudrost. Nakon što ostavite broj registracije, više vas nitko neće zaustavljati niti išta pitati, ostalo je na kamerama. Ako ste kupili elektronsku vinjetu prolaz kroz deželu je slobodan, a ako niste, sustav će vas brzo prepoznati i alarmirati policiju, piše Jutarnji List.

Zakon o e-vinjetama uskoro ulazi u parlamentarnu raspravu koja bi sudeći po prvim reakcijama tamošnje javnosti, trebala biti jednosmjerna ulica. Konsenzusu će pridonijeti i činjenica da bi elektronska vinjeta zbog nižih troškova proizvodnje i distribucije u odnosu na klasičnu vinjetu, trebala biti povoljnija. Problem trenutno predstavlja tek zaštita osobnih podataka koju slovenska Vlada obećava uskladiti s europskim pravilima.


Ukratko

Elektronska vinjeta biti će dostupna putem aplikacije ili internet portala, kao i na benzinskim postajama i u trgovinama.

Vozači mogu birati e-vinjetu koja vrijedi sedam dana, jedan mjesec, šest mjeseci ili godinu.

Nadzor je vrlo učinkovit i švercanje nije opcija. Radi se o cjelovitom rješenju, koje vozačima osigurava nabavu vinjeta “iz naslonjača” te vožnju bez zastoja, a s druge strane jamči sigurnu naplatu.



Share this: