Odlazak još jednog prijevoznika: Korean Air sljedeće se godine neće vratiti u Zagreb!

Kako prenosi portal Croatianaviatiom Najveći južnokorejski avioprijevoznik, Korean Air, dugoročno se povlači s hrvatskog tržišta. Kompanija je zatvorila prodaju na liniji Seul - Zagreb - Seul za 2021. godinu.




Poznati korejski avioprijevoznik pokrenuo je charter liniju između Seula i Zagreba još u travnju 2012. godine. Hrvatska je od te godine postala pravi hit među južnokorejskim turistima koji su svake godine u našu zemlju dolazili u sve većem broju. Na charter liniji uglavnom su prometovali zrakoplovi tipa B777-200ER i A330-200, a u nekoliko navrata na liniji je prometovao i najveći tip zrakoplova iz flote ove aviokompanije u to vrijeme, Boeing B747-400. Charter linija bila je u prometu sve do uspostavljanja redovne linije, do početka rujna 2018. godine.

Kompanija je 01. rujna 2018. godine pokrenula redovnu liniju između Seula i Zagreba s tri leta tjedno; utorkom, četvrtkom i subotom zrakoplovima tipa A330-200 koji u floti ovog prijevoznika imaju kapacitet od 218 putnika. U prva dva mjeseca linija Seul - Zagreb bila je jedna od top 3 linije u cijeloj mreži Korean Aira!
Linija je u zimskom redu letenja 2018./2019. godine prometovala u povratku preko Zuricha (Seul - Zagreb - Zurich - Seul), do kraja prosinca zrakoplovima tipa B777-200ER, a od siječnja s najnovijim zrakoplovom u floti ovog prijevoznika, B787-9 Dreamliner, što je ujedno bila i prva aviokompanija s ovim tipom zrakoplova na redovnoj liniji prema Zagrebu.


U proljeće 2019. godine (s krajem ožujka) linija je ponovno bila direktna, prometovala je tri puta tjedno, a u rujnu je kompanija povećala kapacitet zamijenivši A330-200 sa B787-9 (269 umjesto 218 sjedala), dok je u rujnu uveden i četvrti let tjedno, svakog petka.





Korean Air najavio je letove preko Zuricha i za zimu 2019./2020. te su se operacije tako odvijale sve do kraja studenog 2019. godine. Kompanija je tada naprasno objavila kako će privremeno ukinuti letove prema Zagrebu (i Zurichu) zimi, te je promet obustavljen u prosincu, naravno, zbog loše popunjenosti zrakoplova.


Karte na direktnoj liniji bilo je moguće kupiti za letove od ožujka 2020. godine, no zbog utjecaja pandemije kompanija je sve letove prema Zagrebu za ovu godinu otkazala, otpustila djelatnike u Hrvatskoj te zatvorila svoj ured u zračnoj luci.



Gotovo do jučer, u prodaji su bili letovi na ovoj liniji za ljeto 2021. godine, no isti su sada nedostupni za booking, pa je očito da se Korean Air sljedeće godine neće vratiti u Zagreb, što je potpuno očekivan potez s obzirom na to da ćemo na oporavak tržišta, osobito onih dalekih, morati pričekati još neko vrijeme.

Korean Air nije imao uspjeha u Zagrebu i kompanija će zasigurno dobro razmisliti hoće li ovu liniju uopće ponovno pokrenuti. Naime, visoke cijene aviokarata zasigurno nisu privukle putnike iz Hrvatske da koriste ovog prijevoznika kako prema Seulu, tako i prema drugim destinacijama prema kojima Korean Air leti a s kojima je zagrebačka linija imala dobre konekcije (destinacije kao što su Tokyo, Peking, Sydney, Auckland, Brisbane i sl.).

Kada spominjemo mogućnost konekcija na zagrebačkoj liniji, ista je dolazila u Seul među prvima iz Europe pa je vrijeme čekanja na letove prema velikom broju destinacija u Aziji bilo poprilično dugo i demotivirajuće za potencijalne putnike.

Iako je kompanija izjavila kako ima veliki problem sa slotovima u Zračnoj luci Incheon, nije jasno kako je onda nova najavljena linija Seul - Budimpešta dobila puno atraktivnije vrijeme slijetanja u glavnu zračnu luku u Seulu u odnosu na tada već postojeću zagrebačku liniju.



Korean u svojim cijenama nije pratio što mu konkurencija radi u Zagrebu, pa su hrvatske putnike prema azijskim destinacijama prevozili Turkish Airlines, Emirates, Qatar Airways i drugi. Ovakvo nešto još se moglo tolerirati u prvih nekoliko mjeseci operacija prema Zagrebu, no svakako ne i kasnije kada je Korean i dalje prometovao na ovoj liniji nudeći, čak često, i duplo skuplje cijene aviokarata od svoje konkurencije koja je prema odnosno iz Zagreba prometovala svakodnevno ili čak dva puta dnevno, dok je Korean Air imao svega tri tjedna leta što je po pitanju fleksibilnosti vrlo limitirajuće u odnosu na druge prijevoznike.
Korean Air potpuno se fokusirao na dovođene turista u Hrvatsku i regiju što je imalo smisla jer je veći broj korejskih turista ranije putovao prema Zagrebu s drugim, ranije spomenutim prijevoznicima. Upravo su južnokorejski putnici činili (pre)velik udio u putničkoj strukturi, kompanija je u potpunosti zanemarila lokalno tržište i njene putnike. Nadodamo li na to da je trgovinska razmjena između Južne Koreje i Hrvatske razmjerno mala te da u Hrvatskoj posluje razmjerno mali broj korejskih kompanija (kao i hrvatskih u Koreji), jasno je da su korisnici ove linije uglavnom bili turisti, te tek poneki pomorac iz Hrvatske koji je odlazio na ukrcaj u neku od poznatih južnokorejskih luka (uglavnom Busan).


Povratak ove aviokompanije u Hrvatsku gotovo je sigurno moguć s charter linijom, kako prema Zagrebu tako i prema Dubrovniku, što je, kako doznajemo, kompanija detaljno planirala i za ovu godinu prije izbijanja pandemije


Nažalost, potpuno krivo postavljena cjenovna strategija, razmjerno loša konektiranost na letove iz Seula prema drugim destinacijama, limitiran broj tjednih letova u kombinaciji s globalnom pandemijom zatvorile su svaku mogućnost opstanka ove linije.


Postoji li mogućnost dolaska južnokorejskog niskotarifnog prijevoznika u Hrvatsku?


S obzirom na to da je južnokorejska niskotarifna kompanija T'way objavila kako je dobila dozvolu za operiranje redovnih letova između Južne Koreje i Hrvatske, preostaje nam za vidjeti hoće li se možda ta kompanija okušati s prometovanjem prema nekoj od hrvatskih zračnih luka.


Valja napomenuti kako T'way u svojoj floti nema širokotrupni zrakoplov koji bi bez zaustavljanja mogao letjeti direktno između Seula i bilo koje hrvatske zračne luke (realne opcije su Zagreb ili Dubrovnik) no kompanija je također objavila kako uskoro planira u najam uzeti širokotrupni zrakoplov i započeti s redovnim operacijama. Logičan potez bio bi pričekati proljeće sljedeće godine, s druge strane, ne treba očekivati preveliki interest korejskih turista za Hrvatsku odmah u 2021. godini.


Ako je broj južnokorejskih turista u Hrvatskoj visok, što potvrđuju brojke koje objavljuje Državni zavod za statistiku, te podatke treba uzeti s velikom zadrškom. Naime, gotovo svaki turist iz Južne Koreje koji posjeti Hrvatsku u našu zemlju uđe više puta, s obzirom na to da su na individualnim i grupnim putovanjima gotovo uvijek destinacije poput Bleda u Sloveniji te Mostara i Međugorja u BiH. Granična policija bilježi svaki ulazak u Hrvatsku, nebitno je li on prvi ili ponovljeni.




Korejski su turisti poznati po tome da u vrlo kratkom roku žele posjetiti što veći broj gradova, jasan dokaz jest to kako su grupna putovanja započinjala slijetanjem u Zagreb na redovnoj liniji Korean Aira (preko 11 sati leta), zatim je uslijedila vožnja autobusom do Bleda te smještaj u hotel. Nakon toga, u sljedećih 7 dana, do povratnog leta za Seul, korejski bi turisti obišli brojne destinacije autobusom od Bleda preko Ljubljane, Istre, Zadra, Splita, sve do Dubrovnika, a povratak bi bio preko Mostara i Međugorja, Plitvičkih Jezera i konačno Zagreba. U prodaji su bili i paket aranžmani koji su uključivali slijetanje u Frankfurt te putovanje autobusom sve do Dubrovnika, kao i polazak iz Beča, posjet Budimpešti, Zagrebu, cijeloj našoj obali i BiH.
U prodaji su, do jučer, na redovnoj liniji Seul - Zagreb - Seul za cijeli ljetni red letenja sljedeće godine bila dostupna 3 tjedna leta od početka travnja do kraja listopada sa zrakoplovom B787-9 čime bi Korean Air povećao kapacitet s obzirom na to da je većinu ljetnog reda letenja 2019. godine na ovoj liniji bio zrakoplov tipa A330-200 značajno manjeg kapaciteta.
Odlaskom Emiratesa i Korean Aira zagrebačka zračna luka gubi važne partnere. S obzirom na to da je prije svega nekoliko dana Korean Air objavio da kupuje Asianu, drugu najveću južnokorejsku kompaniju, čime je praktički stvorio monopol na tržištu od preko 50 milijuna putnika, preostaje nam za pratiti što će kompanija raditi u bliskoj budućnosti.


Jedno je sigurno - interes južnokorejskih putnika za Hrvatskom neće nestati, oni će s prestankom globalne pandemije ponovo dolaziti u našu zemlju, pitanje je samo hoće li na izbor imati direktnu liniju najveće korejske kompanije, nekog korejskog niskotarifnog prijevoznika ili će put Hrvatske ponovno putovati isključivo uz presjedanje.


Share this: