Njemačka od srijede zatvara sve trgovine osim supermarketa i ljekarni, Merkel zabranjuje i prodaju pirotehnike

Predstavnici savezne i pokrajinskih vlada bi na današnjem sastanku trebali dogovoriti uvođenje dodatnih, strožih mjera zatvaranja a mediji u nedjelju javljaju kako u te mjere spada i zatvaranje maloprodaje s nekim izuzecima.




Prema nacrtu dokumenta savezne vlade, na koji se pozivaju mediji, od srijede, 16. prosinca do 10. siječnja bio bi zabranjen rad trgovina s izuzetkom prodavaonica potrepština za svakodnevnu upotrebu i ljekarna.

Rad bi bio dozvoljen bankama, poštama i benzinskim crpkama. Istodobno bi bila ukinuta obveza prisutnosti na nastavi u školama.

Nove strože mjere uključuju i zabranu rada frizerima i salonima za masažu.

Daljnje mjere uključuju i zabrane javnih okupljanja za doček Nove godine, a u privatnom krugu će biti dopušteno okupljanja do najviše 5 osoba ne uključujući djecu.

Tijekom božićnih blagdana, od 24. do 26. prosinca bi ovo pravilo trebalo biti ublaženo time što broj dozvoljenih osoba ne bi bio ograničen, ali bi krug osoba koje se okupljaju trebao biti ograničen na blisku i bližu rodbinu.

Također, kako javlja Reuters, tijekom božićnih praznika bit će zabranjena i prodaja pirotehničkih sredstava.

Savezna vlada objašnjava da su nove mjere potrebne jer dosadašnje nisu polučile rezultate.

„Mi još uvijek bilježimo konstantno visok broj novozaraženih svaki dan“, stoji u dokumentu.

Vicekancelar i ministar financija Olaf Scholz (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) je najavio i novi paket pomoći gospodarstvu, treći po redu od početka pandemije.

„Dogovorili smo vrlo opsežne mjere gospodarske pomoći koje bi trebale omogućiti prevladavanje gubitaka uzrokovanih novim mjerama“, rekao je Scholz.

Predviđeno je pokrivanje 90 posto fiksnih troškova, a za pojedina poduzeće je moguća pomoć i do 500.000 eura.

„Očekujemo da će mjesečno ukupno ova pomoć iznositi oko 11 milijardi eura“, rekao je Scholz.

U Njemačkoj su od početka studenog već na snazi mjere zatvaranja koje uključuju zabranu rada ugostiteljskih objekata kao i kulturnih i sportskih ustanova.

Neke savezne zemlje poput Bavarske i Saske su već uvele strože mjere.

Cilj današnjeg sastanka kancelarke Angele Merkel i premijera saveznih pokrajina je usklađivanje mjera na saveznoj razini jer se žele izbjeći prevelike razlike u mjerama među pojedinim pokrajinama.

Share this: