Italija želi zabraniti skijaške odmore na europskoj razini

Talijanska vlada izašla je u javnost s prijedlogom o mogućem zatvaranju europskih skijališta tijekom božićnog razdoblja. 



Talijanska vlada planira kontaktirati susjedne alpske zemlje, uključujući i Austriju, kako bi zajednički donijeli odluku o mogućem zatvaranju tijekom božićnog razdoblja. Cilj je zabraniti skijaški odmor na europskoj razini, kako se ne bi ponovio scenarij iz veljače i ožujka. Prve reakcije na inicijativu talijanske vlade poprilično su negativne.

Talijani tvrde da bi se skijaške staze trebale otvoriti do kraja siječnja, kada broj zaraza padne na razini cijele Unije, i kad europske države već krenu u kampanju cijepljenja. S obzirom na veliki broj novih infekcija i smrtnih slučajeva u Italiji, talijanska vlada ne planira drastično popustiti mjere tijekom božićnih blagdana. Rimski dnevnik “La Repubblica” ističe da u Italiji postoji strah od trećeg vala pandemije.

Inicijativa talijanske vlade izazvala je oštre reakcije u sjevernotalijanskim regijama, uključujući susjedne austrijske regije Trentino-Alto Adige i Furlaniju-Julijsku krajinu. One su apelirale na vladu u Rimu da napusti svoj plan. „Zatvaranje skijaških staza tijekom božićnih blagdana znači osuđivanje planinskih zajednica na smrt. U isto vrijeme drugi će skijati u Austriji, Švicarskoj i Francuskoj”, rekao je Massimo Sertori, predstavnik za regiju Lombardija. Južnotirolski guverner Arno Kompatscher pozvao je na sastanak s vladom radi razgovora o problemima skijaške sezone.

Pokrajinski predsjednik Salzburga Wilfried Haslauer (ÖVP) u ponedjeljak je naglasio da je cilj otvaranje skijališta i smještajnih kapaciteta prije Božića. On od 7. prosinca očekuje otvaranje trgovina te osnovnih škola, a možda i svih ostalih obrazovnih ustanova. “Nisam toliko siguran u ugostiteljsku i hotelijersku industriju”, rekao je Haslauer na internetskoj konferenciji za novinare. “Očekujem da će to biti tjedan dana kasnije.”, pojasnio je Haslauer te je spomenuo ponedjeljak, 19. prosinca, kao mogući datum za početak zimskog turizma.

Share this: