Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i kancelarka Merkel protiv zatvaranja granica

Šefica Europske komisije Ursula von der Leyen ne očekuje zatvaranje granica na europskim unutarnjim granicama u drugom valu pandemije korona virusa, kao u proljeće.




“Mislim da smo svi naučili svoje lekcije s proljeća”, rekla u četvrtak nakon video konferenciji sa šefovima država i vlada EU-a.

Na početku korona krize mnoge su države gledale same sebe. No, trebalo je malo vremena da se shvati da ovo šteti unutarnjem EU tržištu. Uz to, nije zaustavio širenje virusa korone. Sada je pristup puno diferenciraniji, rekla je von der Leyen.

Na video konferenciji EU, kancelarka Angela Merkel također se jasno izjasnila protiv ponovnog zatvaranja granica unutar Europske unije.

Vladin glasnogovornik Steffen Seibert rekao je da se Merkel zalagala za koordiniranu borbu protiv pandemije korone u Europi: “Posebno je za Njemačku kao zemlju usred Europe važno da granice ostanu otvorene, da postoji ekonomski ciklus koji funkcionira i da se zajedno borimo protiv pandemije koronavirusa”.

Na početku korona krize države EU-a zatvorile su svoje granice, neke od njih nekoordinirano, što je otežalo kretanje roba u Europi. Povremeno su se kamioni čekali na granicama u koloni od desetak kilometara.

Share this: