Od 2021. u Veliku Britaniju ponovno s putovnicom

Vlada Velike Britanije je 08. listopada objavila kako će svim putnicima koji u Veliku Britaniju dolaze iz Europske unije ponovno trebati putovnica.





Građanima Europske unije će za ulazak u Veliku Britaniju, umjesto osobne iskaznice koja i dalje vrijedi između preostalih 27 članica Unije, od listopada 2021. ponovo biti potrebna putovnica, objavljeno je u glasilu vlade "The Border Operating Model", a prenosi HINA.

Novo pravilo također se odnosi i na posjetitelje iz Švicarske, Islanda, Norveške i Lihtenštajna. Britanska vlada se odlučila na povratak na putovnice tvrdeći da su osobne iskaznice manje sigurne.

Još nije poznato hoće li 27 zemalja Europske unije uvesti mjeru reciprociteta, no za razliku od većine europskih zemalja, Britanci se više služe putovnicom i vozačkom dozvolom nego osobnom iskaznicom.

Ako iduće jeseni poželite putovati u London za to ćete morati imati putovnicu. U vremenima kada smo se već navikli kretati Europom s osobnom iskaznicom i kada sve veći broj ljudi jednostavno ne produljuje svoje putovnice, ovo jest određena promjena i dodatni trošak u planiranju putovanja.

Cijena izrade nove putovnice u Hrvatskoj u redovnom postupku iznosi 355 kuna. Za taj iznos nerijetko možete pronaći i povratne karte na linijama Ryanaira prema Londonu iz Rijeke, Pule ili Zadra!

Share this: