Objavljena nova covid-karta Europe, jedino je jedna regija zelena, i to u Hrvatskoj

Ministarstvo vanjskih poslova kraljevine Belgije objavilo je ažurirani popis zemalja po zonama s obzirom na epidemiološko stanje.




Na njihovoj stranici mogu se pronaći detaljne informacije o tome kakvo je stanje u pojedinoj državi, što je moguće pregledati i na interaktivnoj mapi. Na toj mapi jedno je područje ostalo obojeno zelenom bojom. To je Istarska županija.

Zelena boja označava da se unutar tog područja može putovati bez ikakvih ograničenja. Sve ostale države i regije označene su crvenom bojom (označava nemogućnost putovanja) i narančastom bojom (može se putovati uz dodatan oprez). Također, povratak iz crvenih područja podrazumijeva testiranje i karantenu, a iz ostalih ne.

Klikom na Istru otvara se prozorčić u kojem piše da je u to područje dozvoljeno putovanje bez ikakvih ograničenja. Također, navodi se da po povratku u Belgiju ne treba imati negativan covid-test te niti ići u 14-dnevnu samoizolaciju, odnosno karantenu.

Gradonačelnik Pule: To treba uzeti s oprezom, ali brojke su ipak indikativne

“Mislim da to treba uzeti s oprezom, ali su brojke ipak indikativne. Iza njih stoji jedan model koji se temelji na sustavnom radu, suradnji na svim razinama i disciplini. Na žalost sada ulazimo u fazu kada svi moramo dati najbolje od sebe da zadržimo ovakvu situaciju”, istaknuo je za Hinu pulski gradonačelnik  Boris Miletić.

Kako je istaknuo, “pred nama su dani u kojima moramo sačuvati zdravstveni sustav, ali i život mora ići dalje, što prije svega znaci da gospodarstvo ne smije patiti. Nadam se da će se Istra na ovoj karti i dalje zeleniti”, poručio je Miletić.

Načelnik istarskog stožera: Nosite maske u zatvorenim prostorima, to je najuspješnija mjera u prevenciji širenja bolesti

Načelnik istarskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac u povodu objave belgijskog ministarstva rekao je kako Istarska županija zahvaljujući rezultatima u borbi protiv koronavirusa može biti uzor svima ostalima.

Istaknuvši kako je takva situacija rezultat suradnje i razumijevanja građana i svih nadležnih institucija, Kozlevac je podsjetio da se građani Istre neprekidno već tri mjesec pridržavaju mjere nošenja maski u zatvorenim prostorima i da to očito daje rezultate.

“To je mjera koja traži najmanju žrtvu od svih nas, a pokazala se kao najuspješnija u prevenciji”, zaključio je Kozlevac.

Prije tjedan dana uz Istarsku županiju među najuspješnijim su regijama u Europi u sprječavanju širenja koronavirusa, prema podacima koje je objavilo Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Belgije, bila je i Varaždinska županija dok su na karti zelenim bile označene još i jedna regija u Švedskoj, četiri u Poljskoj, dvije u Bugarskoj te dvije u Italiji.

Share this: