Bavarska ne isključuje još jedno zatvaranje granice zbog koronavirus

S obzirom na sve veći broj slučajeva koronavirusa u drugim europskim zemljama, Bavarski ministar unutarnjih poslova Herrmann smatra mogućim ponovno uvođenje granične kontrole koja je ukinuta u lipnju. Kritika prijedloga dolazi odmah



Rezultat zatvaranja granica u proljeće 2020 je bio kaos na graničnim prijelazima. Prekogranični putnici koji su radili u drugoj zemlji smjeli su prijeći granicu – ali budući da je većina prijelaza bila zatvorena, nastale su velike prometne gužve i vremena čekanja. Uz to, ljudi su morali sa sobom imati potvrde o izlasku i dokaze o mjestu rada ili prebivališta. Nevjenčani parovi i obitelji bili su razdvojeni tjednima. Pravila za ulazak ponovno su ublažena tek sredinom lipnja.

 
“Rasprava o pojačanoj graničnoj kontroli mogla bi se ponovno rasplamsati ako situacija s infekcijama u susjednim zemljama izmakne kontroli”, rekao je Herrmann za novine medijske grupe Funke. Istodobno, postoje bliski ekonomski odnosi s intenzivnim putovanjima zaposlenika, na primjer s Češkom i Austrijom, dodao je ministar.

Na saveznoj razini prijedlog je do sada dobio malu potporu. Ministar vanjskih poslova Heiko Maas također je prije nekoliko dana upozorio na novo zatvaranja granica.

Čak i unutar CSU-a, odobrenje je do sada bilo slabo. Državni tajnik u saveznom Ministarstvu unutarnjih poslova Stephan Mayer već je odbio ponovno zatvoriti granice. Na pitanje postoji li prijetnja ponovnim zatvaranjem granica zbog porasta broja novo zaraženih koronavirusom: “Ne. Situaciju sredinom ožujka 2020. obilježila je velika neizvjesnost u suočavanju s virusom u Europi i u svijetu. ” U proljeće nije bilo regionalnih koncepata borbe protiv koronavirusa. “Stoga se mora izbjegavati kontrola unutarnjih granica zbog pandemije”, rekao je državni tajnik.



Share this: