Hrvatska ispunila posljednji uvjet, napokon se ukidaju vize za SAD?

Kako javlja Večernji list, Hrvatska je uspjela ostvariti cilj. U manje od mjesec dana 2000 nositelja hrvatskih putovnica zatražilo je i dobilo vizu za Sjedinjene Američke Države, doznaju iz MVEP-a, čime bi trebao biti zadovoljen posljednji uvjet SAD-a za ukidanje viza hrvatskim državljanima.


Ranije je MVEP interno potaknuo djelatnike u državnoj upravi da predaju zahtjev za izdavanjem vize a trošak izdavanja vize namiren im je iz državnog proračuna. Kako su državni službenici osobe koje imaju stalan posao i šansa za odbijenicom je vrlo mala, bio je to najsigurniji način za ispunjenjem kvote. Hrvatska je, kako doznaje Večernji, ovime uspjela smanjiti stopu odbijenica ispod 3% na godišnjoj razini čime je ispunjen posljednji uvjet Sjedinjenih Američkih Država za ukidanje viza hrvatskim državljanima.


S obzirom na to da se radi o projektu na kojem državni vrh radi praktički od 90tih godina prošlog stoljeća, isto se može smatrati velikim uspjehom. Preostaje još samo pričekati američku stranu koja će se sada pozabaviti statistikom, a zanimljivo je da će 02. listopada u Hrvatsku doputovati američki državni tajnik Mike Pompeo koji će se u Dubrovniku sastati s premijerom Plenkovićem, pa postoji mogućnost da se ova vijest potvrdi za 5 dana u Dubrovniku.


S obzirom na to da se već godinama najavljuje uspostavljanje direktne linije između SAD-a i Zagreba, ukidanje viza svakako će biti dodatan poticaj aviokompanijama za uvođenje linije. Naravno, ne sada, u trenutku globalne pandemije kada je avioindustrija u velikim problemima, no nakon normalizacije stanja u zračnom prometu direktna linija (barem u ljetnom redu letenja) ne bi trebala biti upitna.

Share this: