Došla u Njemačku i zarazila čak 76 osoba: ‘Izašla je iz karantene, obilazila restorane, barove…‘

Njemačku posljednjih dana potresa skandal vezan za jednu 26-godišnju žensku osobu koja je u Njemačku došla iz SAD-a.




Nitko na svijetu ne treba očekivati da će cjepivo protiv koronavirusa, kada bude otkriveno, imati 100-postotni efekt u liječenju korone. Poznato je da cjepivo protiv gripe ima efekt od 60 posto, odnosno da je 60-postotna sigurnost da osoba cijepljena protiv gripe neće dobiti gripu, dok ipak postoji 40-postotna mogućnost za zarazu, piše Slobodna Dalmacija.

Mi očekujemo da će cjepivo protiv koronavirusa imati efekt od 80 posto i ako će ono biti u tom postotku efektivno, onda ćemo morati cijepiti 60 posto svjetske (europske) populacije kako bismo suzbili pandemiju koronavirusa. Ako cjepivo protiv koronavirusa bude imalo efekt od 60 posto, kao i ono od gripe, tada ćemo morati cijepiti 80 posto svjetske populacije kako bismo suzbili pandemiju. A to bi tada moglo izazvati probleme, jer se više od 20 posto svjetske populacije, prema sadašnjim izračunima, ne želi cijepiti protiv koronavirusa, kazao nam je prof. dr. sc. Andrej Trampuž, slovenski specijalist infektologije i interne medicine, koji dugo godina živi u Berlinu i radi u tamošnjoj prestižnoj bolnici Charite.

Zanimalo nas je da li je Trampuž još uvijek optimist kada je u pitanju rok otkrivanja cjepiva.

– Iako je tvrtka AstraZeneca, koja u suradnji s Oxford University radi na pronalaženju cjepiva protiv COVID-a 19 imala određenih problema tijekom testiranja, jer se kod jednog pacijenta koji je bio podvrgnut testiranju pojavila upala leđne moždine, i dalje sam poprilično siguran da ćemo cjepivo protiv COVID-a dobiti do kraja ove godine, najkasnije početkom sljedeće. Kako je utvrđeno, zdravstveni problemi kod tog pacijenta nisu nastupili od cjepiva koje se testira i treća klinička faza je nastavljena.

I u Njemačkoj jako dobro napreduje rad na otkrivanju cjepiva.

– Njemačke farmaceutske kompanije koje rade na otkrivanju cjepiva protiv koronavirusa provodile su treću fazu kliničkih istraživanja u Brazilu, a sada su to počeli i u Europi – kaže dr. Trampuž za Slobodnu Dalmaciju.

Njemačku posljednjih dana potresa skandal vezan za jednu 26-godišnju žensku osobu koja je u Njemačku došla iz SAD-a i koja je do sada koronavirusom zarazila najmanje 76 osoba.

– Ona je u Njemačku došla već s nekim simptomima koji bi mogli ukazivati na koronavirus. Testirana je odmah nakon dolaska na tlo Njemačke i poslana je u karantenu, gdje je morala čekati nalaz. Međutim, ona nije otišla u karantenu već je otputovala u grad Garmish-Partenkirchen. Tamo je u dva dana koronavirusom inficirala, što se za sada zna, najmanje 76 ljudi. Imala je puno kontakata, obilazila je restorane, barove. I sada se zbog toga u Garmishu testiraju stotine ljudi i mislim da će brojka zaraženih i dalje rasti. Ona je odvedena u izolaciju i protiv nje će biti pokrenut sudski postupak. Kazna će biti novčana, mislim oko dvije tisuće eura – kazuje dr. Trampuž.

U Njemačkoj ima dosta novih žarišta, no Nijemci ih brzo otkrivaju i eliminiraju.

– Nadam se da neće biti drugog vala, ali vidim da u državama u kojima u prvom valu i nije bilo puno slučajeva sada brojke rastu. Kao na primjer u Sloveniji ili Češkoj, gdje se stanovništvo očigledno opustilo – govori dr. Trampuž.

Share this: