Slovačka stavila Hrvatsku na crvenu listu rizičnih zemalja


Slovačko vijeće epidemiologa objavilo je nova pravila za borbu protiv širenja koronavirusa koja će vrijediti od 1. rujna i dodalo nekoliko zemalja na crvenu listu rizičnih odredišta među kojima i Hrvatsku, prenijeli su u petak slovački mediji.


Nakon rasta broja novozaraženih u zemlji, među kojima ima i veliki broj uvezenih slučajeva – najviše iz Češke i Hrvatske – vijeće epidemiologa odlučilo je proširiti popis rizičnih zemalja koji sada uključuje i Hrvatsku, Francusku, Španjolsku, Nizozemsku, Belgiju i Maltu, prenose mediji.

Ministar zdravstva Marek Krajči rekao je da su identificirana najkritičnija područja zemlje – Bratislava i okolica, Trenčin i Rožnava – te da će ključna mjera u predstojećem periodu biti nošenje maski. “Ne želimo striktne mjere karantene zbog utjecaja na ekonomiju”, rekao je Krajči.

Među zemljama na crvenoj listi nije se zasad našla Grčka, premda slovačke vlasti od rujna ne preporučuju turistička putovanja u tu zemlju. Krajči je rekao da se očekuje kako će se i u toj zemlji situacija pogoršati pa bi i Grčka mogla uskoro biti dodana na crvenu listu.


Za dolaske iz zemalja s crvene liste obavezna je karantena u trajanju od deset dana, a najranije petog dana po dolasku moguće je obaviti test na covid-19. Ako je test negativan karantena više nije obavezna.

Iznimka od ovog pravila dopušta se za sve koji se ne uspiju naručiti za test prije isteka 10-dnevne karantene a došli su u zemlju iz neke od članica EU-a i nemaju baš nikakve simptome bolesti. Vlasti očekuju da bi se takva situacija mogla dogoditi u prvom tjednu rujna kad će se mnogi slovački turisti vratiti u zemlju.

“Ako se deseci tisuća turista vrate odjednom u zemlju, naši kapaciteti za testiranje neće biti dovoljni”, rekao je Krajči.

Vlasti zasad neće koristiti aplikaciju za karantenu, već će se oslanjati na odgovornost građana. Kršenje karantene ipak predstavlja kazneno djelo i prekršitelji mogu biti kažnjeni.

Share this: