Njemica nakon povratka iz Hrvatske: “U samoposlugama maske nose samo preko usta”


Nakon što je Njemačka proglasila covid-19 rizičnim područjima županije Šibensko-kninsku i Splitsko-dalmatinsku, njemački RTL objavio je kraću reportažu u kojoj se suprotstavljaju slike bezbrižnog odmora u Hrvatskoj s detaljnim provjerama na njemačkoj granici.


Dvije hrvatske županije Institut Robert Koch rizičnima je proglasio još 20. kolovoza, ali reporterka navodi da se u Ražancu o takvom stanju može primijetiti tek pokoji trag.

“35°C, ljudi preko vrućih stijena prelaze kako bi ušli u more, prodavači na plaži nude svoje proizvode. Ovdje pandemija jedva da se osjeti”, navodi se u reportaži, ilustriranu obližnjom plažom Ljubač.

Ono što se primijeti su, dalje je navela, pune boce dezinfekcijskih sredstava na ulazima u dućane… ali:


Svi prolaze pored njih. Ovdje se čak niti nošenja maski ne pridržavaju kao u Njemačkoj. I dok se u samoposlugama maske nose barem preko usta, prodavač voća na plaži uza nije imao niti sredstvo za dezinficiranje ruku.”

Za domaćina koji joj je izajmio privatni smještaj rekla je da je bio ljubazan, da ih je ponudio vlastitim limunima i rajčicama iz vrta i prijateljski pružio ruku, piše N1.

“Lijepo zamišljeno, ali ne tako da bi se čovjek mogao osjećati sigurnim”, ocijenila je.

Ona potom, na povratku, seli na granicu na ulasku u Njemačku, gdje podsjeća da se testirati besplatno unutar 72 sata od povratka mogu oni koji pristižu iz rizičnih područja.

Vraćali su se, rekla je, bez problema redom kroz Hrvatsku, Sloveniju, Austriju, da bi nakon sedam sati putovanja, u pet ujutro, stigli na testnu stanicu na A3 kod Passaua. Svakoj skupini turista mladih s maskom podijelio je formulare u kojima su morali navesti gdje su bili, mjesto stanovanja i adresu u Njemačkoj, sve zbog nužnosti određivanja karantene ako bi im test ispao pozitivan.

Reporterka potom redom primjećuje; ne vodi se računa o razdaljini, ne pazi se na dezinficiranje ruku, formulari se popunjavaju ručno, iako se najveći dio procedure mogao riješiti online. Prvo mjesto koje navodi gdje se “provode mjere” kako treba je šator u kojem se testiraju.

Rečeno im je da rezultate čekaju do 48 sati, a ako bi oni bili pozitivni, da im slijedi karantena od 14 dana.

“Čini se da definitivno gotov nije samo odmor iz Njemačke, nego i odmor od pandemije koronavirusa”, zaključila je reporterka.

Share this: