Nijemci ogorčeni zbog kolona na austrijskoj granici: “Ovo je potpuno besmisleno”

Putnici, a uglavnom se radi o njemačkim i nizozemskim turistima koji se vraćaju s odmora u Hrvatskoj, svjedočili su danas 15-satnom čekanju na ulazu u Austriju iz smjera Slovenije. 


Najgora je situacija, kako javljaju austrijski mediji, zabilježena na graničnom prijelazu Karavanke. Ovdje je kolona automobila bila dugačka i do 12 km.

Austrijska vlada je u subotu uvela pravilo po kojem se na ulazu u zemlju ne registriraju samo putnici kojima je krajnji cilj Austrija nego i svi oni koji su na proputovanju, što do sada ni u jednom trenutku nije bila praksa. Oni koji ostaju u Austriji su dužni predočiti negativni test na koronavirus ili na dva tjedna otići u karantenu. Tranzitni putnici, koji su dosad bez kontrole prolazili granicu, od sada su dužni ispuniti formular i registrirati se. Sve je to dovelo do neopisivih gužvi, prenosi Deutsche Welle.

Gužva zbog novog pravila

U jutarnjim satima austrijski graničari su se vratili na stari režim kontrole i počeli propuštati tranzitne putnike. “Prvo smo čekali 15 sati da bi nas na kraju samo propustili bez uzimanja podataka. Dakle sve je ovo bilo potpuno besmisleno???” pita se jedan bavarski turist preko Twittera, a prenosi austrijski dnevnik Der Standard.

Drugi turist za Njemačku novinsku agenciju (DPA) govori kako se prije puta informirao na internetu ta da nije bilo nikakve naznake da bi se mogle pojaviti gužve. No gužve su mogle biti djelomično očekivane jer je ovo prvi vikend otkako je Njemačka Šibensko-kninsku i Splitsko-dalmatinsku županiju smjestila na listu rizičnih područja što je možda mnoge ponukalo da se ranije vrate kućama.

Školski praznici još uvijek nisu gotovi u nekoliko njemačkih saveznih pokrajina, među njima i najjužnijim, Baden-Württembergu i Bavarskoj, otkuda u Hrvatsku dolazi i najveći broj motoriziranih turista.

Agresivna atmosfera

Nakon prelaska na “stari režim” kontrole, kolona i čekanje se smanjilo na “samo” šest sati, javlja slovenski javni servis RTV SLO.

No oni koji su zapeli u koloni nisu primili nikakvu pomoć, a i situacija s toaletima je bila kritična. Mnogi svjedoče o “agresivnoj atmosferi” među putnicima. Tek nakon nekoliko sati je u pomoć nesretnicima u koloni priskočio lokalni Crveni križ.

Share this: