Ako putujete u ili iz Hrvatske, evo na koga se odnosi zabrana prelaska granice


Nova Odluka o privremenoj zabrani prelaska graničnih prijelaza Hrvatske odnosi se na ne-državljane EU-a, odnosno Schengenskog prostora i pridruženih država. No, to je tek početak priče.


Odluka, uvjetovana pandemijom koronavirusa, ne odnosi se niti na članove obitelji državljana EU-a ili iz Schengenskog prostora, kao niti na državljane trećih zemalja koji imaju dugotrajno boravište u EU-u, nacionalne dugoročne vize ili na druge načine riješen legalan dugotrajni boravak, piše N1.

Zabrana prelaska granice Hrvatske ne odnosi se niti na prekogranične radnike, kao niti na zdravstvene radnike, istraživače i suradnike, na stručnjake za skrb o starijima. Od zabrane su izuzeti i svi oni kojima je potrebno hitno medicinsko liječenje.

Autori Odluke o privremenoj zabrani prelaska granice imali su razumijevanja i za prijevoznike roba i drugo prometno osoblje, u razumno potrebnoj mjeri, te za diplomate, policiju na službenim poslovima, službenike civilne zaštite, osoblje međunarodnih organizacija i međunarodni vojni personal, ako je riječ o obavljanju službenih poslova.


Putnici kroz Hrvatsku smiju prolaziti u tranzitu čak i ako su iz trećih zemalja, ali će ih granična policija provjeravati jesu li napustili zemlju u roku od 12 sati.

Jedna od točaka Odluke navodi i sljedeću kategoriju: “Osobe koje putuju zbog turističkih ili drugih poslovnih razloga ili koje imaju drugi gospodarski interes te osobe koje putuju radi školovanja.”

Zanimljiva je i sljedeća kategorija: “Osobe koje putuju zbog neodgodivih osobnih razloga (npr. vlasnici su nekretnine u Republici Hrvatskoj) ili imaju koji drugi neodgodiv osobni razlog.”

No, da to ne ide tako lako, pokazuju upute za zdravstveni nadzor koje u Hrvatsku ulaze iz trećih zemalja. Za sve njih vrijedi da im je obavezna karantena ili samoizolacija od 14 dana od ulaska u Hrvatsku.
To se može i skratiti pod ovim uvjetom:

“Karantena/samoizolacija može se skratiti na sedam dana ako osoba o svom trošku napravi bris nosa i ždrijela sedam dana po ulasku u Hrvatsku i dobije negativan rezultat PCR testa na SARS-CoV-2.”

Karantena se ne primjenjuje na službeno obrazložene prelaske, poput prekograničnih radnika, diplomate, policiju, vojsku, medicinare i slično. Putnici u tranzitu također nisu obavezni ići u samoizolaciju.

Iz trećih zemalja se u našu zemlju ipak može ući i turistički, zbog biznisa ili zbog školovanja, ali se u tom slučaju na granici mora predočiti negativan nalaz PCR pretrage brisa nosa o ždrijela na koronavirus koji nije stariji od 48 sati do dolaska na granicu.

Ako je testu putnika koji dolazi na granicu rok od 48 sati protekao, u zemlju će smjeti samo ako pristane o svom trošku platiti novi test i ostati u karanteni do negativnog nalaza.

Priopćenje objavljeno u Narodnim novinama i na stranicama HZJZ-a, koje supotpisuju i Ministarstvo zdravstva te Civilna zaštita, opisuje i kako se stranci, koji se nađu u karanteni, moraju ponašati tijekom tih 14 dana:

“Izlasci iz smještaja ograničavaju se samo na nužne: obavljanje posla ako se radi o poslovnom razlogu ulaska u Republiku Hrvatsku, obavljanje nužnih aktivnosti uz kontinuirano pojačano provođenje higijenskih mjera.”

Njihovi izlasci opisuju se isključivo kao “nužni”, te im se “preporučuje” korištenje maske ili prekrivala za nos i usta. Moraju se, stoji dalje, držati na udaljenosti od najmanje 1,5 metara od drugih ljudi i redovito prati ruke. Pranje ruku, pak, znači pranje ili vodom i sapunom ili dezinfekcijskim sredstvom koje “treba dobro utrljati u dlanove”.

U slučaju nagle pojave teških, po život ugrožavajućih simptoma osoba se javlja nadležnoj hitnoj medicinskoj službi na broj 194.

Ostalo je poznato iz ranijih mjera i uputa tijekom epidemije SARS-CoV-2. Javni prijevoz preporuča se izbjegavati, a ako se već mora koristiti, onda je poželjno da je osoba sama ili eventualno s onima s kojima dijeli smještaj. Grupiranja i okupljanja “treba dosljedno izbjegavati”.

“Tijekom poslovnih sastanaka treba susretati što manji broj osoba, osigurati fizički razmak od 1,5 metra uz dostupnost dezinfekcijskih sredstava te izbjegavati nepotrebne sastanke”, navodi se i to, a ako se baš treba nešto plaćati, onda to treba obavljati ili karticama ili online uslugama.

Osobe koje su u karanteni/ samoizolaciji svako jutro su dužne mjeriti temperaturu. Ako je ona viša od 37,2°C, mjerenje se ponavlja. A ako je i drugi put viša, samoizolirana osoba “potrebno je” da ostane kod kuće i javi se liječniku u turističkoj ili covid-19 ambulanti, u svakom slučaju i nadležnom epidemiologu.

Ostati kod kuće i javiti se liječnicima i epidemiolozima, osoba mora i ako osjeti akutne respiratorne simptome; kašalj, grlobolja, povišena tjelesna temperatura, kratak dah/otežano disanje ili gubitak osjeta njuha.

Share this: