Usvojene preporuke i popis zemalja iz kojih se može ući u EU


Zemlje članice EU-a dogovorile su se danas da će postupno početi ukidati ograničenja za ulazak na svoj teritorij iz trećih zemalja koje imaju sličnu ili bolju epidemiološku situaciju u pogledu koronavirusa i od srijede će moći ući državljani 14 zemalja.

Pisanim postupkom u utorak su usvojene preporuke s popisom od 14 zemalja iz kojih će se od 1. srpnja moći ulaziti u EU-u. To su Alžir, Australija, Crna Gora, Kanada, Gruzija, Japan, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Srbija, Južna Koreja, Tajland, Tunis i Urugvaj. Moći će ulaziti i građani Kine, ali pod uvjetom da Peking ukine ograničenja za ulazak državljana EU-a, piše Hina.

Osobe koje imaju prebivalište u Andori, Monaku, San Marinu i Vatikanu u ovom se slučaju tretiraju kao rezidenti Europske unije. Preporuke se trebaju provoditi u svim zemljama članicama EU-a, kao i onima koje su dio šengenskog prostora, a izvan su EU-a: Island, Lihtenštajn, Norveška i Švicarska.

Popis će se revidirati i dopunjavati svaka dva tjedna sukladno razvoju epidemiološke situacije. Ograničenja za putovanja mogu biti potpuno ili djelomično ukinuta ili ponovno uvedena za zemlje sa popisa sukladno promjenama epidemiološke situacije, navodi Hina.


Glavni kriterij za ulazak državljana trećih zemalja na područje Europske unije bit će broj novozaraženih na sto tisuća stanovnika u tim zemljama, a koji mora u prethodnih 14 dana biti “blizu ili ispod prosjeka EU-a” na dan 15. lipnja 2020.

Također se traži stabilan ili opadajući trend novozaraženih. U obzir će se uzimati i pouzdanost i dostupnost podataka u trećim zemljama, kao i mjere koje se te zemlje uvele za građane zemalja Europske unije.

Za one zemlje koje se nisu našle na popisu, to jest za koje ograničenja za ulazak u EU i dalje vrijede, određene kategorije će kao i dosad moći ulaziti u EU, poput državljana EU-a i članova njihovih obitelji, osoba koje imaju dugoročno prebivalište u EU-u i članovi njihovih obitelji, zatim zdravstvenih radnika, onih koji rade u pograničnim zonama, koji su zaposleni u tansportu roba itd.

Preporuke nisu pravno obvezujuće jer nadležnost u upravljanju granicama imaju isključivo zemlje članice, ali su važne zbog potrebe da zemlje članice djeluju koordinirano.
Zemlja članica EU-a ne bi trebala ukidati ograničenja za zemlje koje nisu na popisu, prije nego što se odluka o tome ne donese na koordiniran način, stoji u priopćenju Vijeća, prenosi Hina.

Share this: