Cijene avionskih karata padaju, prijevoznike čeka teži oporavak

Cijene avionskih karata pale su od početka godine u Sjevernoj Americi i Europi 30 posto, pokazuju preliminarni podaci sektora, dok je u Aziji njihov pad usporio zbog ublažavanja mjera zaštite 



Podaci Skytre, kompanije za osiguranje od gubitaka u vlasništvu Airbusa, nude prve naznake o mukotrpnog oporavka koji čeka zrakoplovne tvrtke u fazi priprema za moguće ukidanje ograničenja na promijenjenom tržištu putovanja. 
Nakon višetjedne 'suše', rezervacije letova između Azije i Europe odnosno Sjeverne Amerike najavljuju blaga poboljšanja u svibnju, te pozitivne američke domaće rezervacije tijekom zimskih praznika, iako su u odnosu na prošlu godinu niže za 75 posto. 
Osim azijskih interkontinentalnih letova i američkih rezervacija za odmor, malo je naznaka oporavka, konstatiraju u Skytri. 'U Europi i dalje vlada mrtvilo', ističu. 
Podaci o cijenama još su zloslutniji, potvrđujući predviđanja čelnika Ryanaira Michaela O'Learyja da će oporavak prometa potaknuti veliki popusti za avionske karate.
 'Tome sada svjedočimo', rekao je Matthew Tringham iz Skytre, koja je osnovana prošle godine kako bi zrakoplovnim tvrtkama ponudila usluge zaštite prihoda. 
Podaci Skytre prikazuju pad cijena karata u Aziji od veljače, te još snažniji u SAD-u i Europi u ožujku, bez naznaka promjene trenda. 'Čini se da su cijene na azijsko-pacifičkom tržištu dotaknule dno na 15 posto nižoj razini u odnosu na ono što se inače očekuje u ovom razdoblju, dok se u Sjevernoj Americi i Europi nastavlja silazni trend, sa cijenama nižim za 30 odnosno za 25 posto', priopćili su iz kompanije. Rezultati istraživanja odražavaju pomični prosjek cijena karata u ekonomskom razredu na odlaznim letovima unutar svake regije, rezerviranima u prethodnom mjesecu, a temelje se na 83 posto putovanja zrakoplovom po vrijednosti. 'Kad je nastupila kriza zbog COVID-a 19, vidjeli smo pad cijena na većini tržišta zbog sniženja u svim kapacitetima koji se još bili u upotrebi', navodi se u izvješću Skytre. Od 8. travnja prosječni prinosi, pokazatelj cijena karata iskazan u prihodu po putničkom kilometru, pali su na 10,7 američkih centi u Sjevernoj Americi, s lanjskih 15 centi. U Europi su smanjeni s 19,4 na 14 centi a u Aziji i Pacifiku s 11,8 na 9,6 centi.

Share this: