Idete na put? Sve informacije na jednom mjestu!

Donosimo popis zemalja koje su zbog korona virusa zatvorile granice.



AŽURIRANO 18. ožujka: EU zatvara vanjske granice

Čelnici zemalja EU-a dogovorili su u utorak putem video-konferencije 30-dnevno ograničenje za ulazak na svojim vanjskim granicama građanima trećih zemalja, te uspostavu brzih prometnih traka na unutarnjim granicama kako bi se osigurao normalan protok robe.

Ta odluka je u nadležnosti država članica i vlade država članica na vanjskim granicama trebaju je provesti. Odluka bi trebala vrijediti sljedećih 30 dana. Europska komisija također preporuča ukidanje blokade na unutarnjim granicama.

Komisija je u ponedjeljak predložila privremena ograničenja putovanja koja nisu nužna u EU osobama iz trećih zemalja, a da se ograničenja ne primjenjuju na državljane trećih država koje legalno rade u EU-u i na članove njihovih obitelji te na državljane EU-a koji se vraćaju doma iz trećih zemalja. Iz toga su također izuzeti liječnici, znanstvenici i prekogranični radnici.

Ograničenje ulazaka u EU trebalo bi omogućiti uklanjanje kontrola na unutarnjim granicama između samih država članica. Brojne države su uvele takve kontrole u pokušaju suzbijanja širenja epidemije koronavirusa.

Čelnici zemalja članica također su podržali mjere za pomoć gospodarstvu, zajedničke javne nabave zaštitne medicinske opreme i fleksibilnost u provedbi pravila o državnim potporama, što je Komisija predložila u ponedjeljak.

Mjere samoizolacije i karantene

Svi strani državljani koji ulaze u Republiku Hrvatsku iz sljedećih država ili područja:

Narodne Republike Kine: provincija Hubei
Talijanske Republike
SR Njemačke: Okrug Heinsberg u njemačkoj saveznoj državi North Rhine-Westphalia
Republike Koreje: grad Daegu i provincija Cheongdo
Islamske Republike Iran

bit će upoznati s mjerom obaveznog smještaja u karantenu na razdoblje od 14 dana, a svi hrvatski državljani dobit će rješenje o obvezi samoizolacije na razdoblje od 14 dana.

Svi strani i hrvatski državljani koji ulaze u Republiku Hrvatsku iz sljedećih država/područja:

Alžirske Narodne Demokratske republike
Arapske Republike Egipat
Australije
Češke Republike
Države Izrael
Francuske Republike
Helenske Republike
Irske
Islamske Republike Pakistan
Islamske Republike Iran
Japana
Kanade
Kraljevine Bahrein
Kraljevine Danske
Kraljevine Kambodže
Kraljevine Nizozemske
Kraljevine Norveške
Kraljevine Španjolske
Kraljevine Švedske
Kraljevine Tajland
Libanonske Republike
Malezije
Narodne Republike Bangladeš
Narodne Republike Kine
Novog Zelanda
Portugalske Republike
Republike Bjelorusije
Republike Austrije
Republike Bugarske
Republike Čile
Republike Ekvador
Republike Filipini
Republike Finske
Republike Indije
Republike Indonezije
Republike Irak
Republike Island
Republike Kamerun
Republike Koreje
Republike Kostarika
Republike Maldivi
Republike Peru
Republike Poljske
Republike San Marino
Republike Singapur
Republike Sjeverne Makedonije
Republike Slovenije (samo područje Bele Krajine i Dolenjska)
Rumunjske
Savezne Republike Brazil
Savezne Republike Njemačke
Slovačke Republike
Socijalističke Republike Vijetnam
Švicarske Konfederacije
Talijanske Republike
Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske
Ujedinjenih Arapskih Emirata

dobit će rješenje o obvezi samoizolacije u trajanju od 14 dana.

Od ponoći je noćas dogovorom Hrvatske i Slovenije zatvoreno za pogranični promet 27 prijelaza. Pogranični promet podrazumijeva redoviti prelazak vanjske kopnene granice stanovnika pograničnog područja u svrhu njihova kretanja i boravka.

Zatvoreni su prijelazi: Lucija, Slum, Vele Mune, Lipa, Prezid II, Zamost, Blaževci, Prilišće, Pravutina, Obrež, Vivodina, Kašt, Novo Selo Žumberačko, Kraj Donji, Gornji Čemehovec, Draše, Plavić, Luke Poljanske, Mali Tabor, Klenovec Humski, Gornja Voća, Preseka, Sveti Martin na Muri, Čabar, Cvetlin, Zlogonje, Banfi.


AKTUALNE MJERE UNUTAR EUROPE

Albanija je zatvorila granični prijelaz sa Crnom Gorom Sukobin-Murićani. Prijelaz je zatvoren za motorna vozila, a otvoren za pješake.

Bosna i Hercegovina proglasila je izvanredno stanje. Zabranjen ulazak je strancima koje dolaze iz: NR Kine (Wuhan), Južne Koreje, Japana, Italije, Irana, Francuske, Rumunjske, Njemačke, Austrije, Španjolske, Švicarske i Belgije. Izuzeti su vozači teretnih vozila i piloti te diplomatski predstavnici.

Crna Gora zatvorila je granice za strane državljane. U državu mogu ući samo građani Crne Gore.

Kanada je zatvorila granicu za strance osim američkih državljana i osoba s prebivalištem u Kanadi, a premijer Justin Trudeau pozvao je Kanađane da ograniče socijalne kontakte u sklopu mjera protiv širenja koronavirusa.

U Srbiji je uvedeno izvanredno stanje – zabranjen je ulazak stranim državljanima u zemlju, osim diplomatskom osoblju.

Rusija je zatvorila granicu prema Poljskoj i mali dio kopnene granice prema Norveškoj za sve koji nisu građani te države. Svi građani koji ulaze u Moskvu moraju u 14-dnevu karantenu.

Na globalnoj razini, Sjedinjene Države zabranile su ulazak u zemlju stranim državljanima koji dolaze iz Irske i Ujedinjenog Kraljevstva. Zabrana stupa na snagu u utorak u 4 sata GMT. U subotu je stupila na snagu zabrana ulaska u SAD za putnike iz šengenske zone.

Džibuti, Gana, Haiti, Kenija, Libija, Maroko, Srbija, Tanzanija i Tunis također su ili posve zatvorili granice ili zabranili letove iz Europske unije.

Preporučuje se svim građanima da odgode putovanja koja nisu nužna, u sve države i regije koje su u većoj mjeri zahvaćene novim koronavirusom

Izvor:koronavirus.hr

Share this: