Carrières de Lumières


Ulazak u Carrières de Lumières umjetničku galeriju ravan je ulasku u san gdje vas čeka jedinstveno iskustvo slike, zvuka i svjetla. 

Smješten na jugu Francuske, stari kamenolom Doline Pakla (Val d’Enfer) je pretvoren u umjetničku galeriju još prije 30 godina, a od tada se u njemu redovno priređuju spektakularne audiovizualne izložbe.



Na površini od preko 6000 metara kvadratnih 100 projektora prikazuju legendarna umjetnička djela,ovog puta smo mi vidjeli Van Gogh ova djela a njih prati niz zvučnika koji puštaju prigodnu glazbu u svim krajevima kamenoloma. 



Od kako su u galeriji instalirani i posebni optički uređaji, slike na zidovima su jasnije nago ikad, točnije, 500 puta jasnije od bilo kojeg najmodernijeg HD televizora.



U Carrières de Lumièresu se često mogu pronaći i tematske izložbe, pa je tako na primjer kamenolom kao kod naše posjete posvećen slikama Van Gogha,koji je najpolodonosnije vrijeme proveo u obližnjem Arlesu a nekad virtualnim slikama Paula Cézannea, koji je također radio i živio vrlo blizu u Aix de Provance.



Ali priča ne završava samo sa velikim umjetničkim djelima prikazanim na ogromnim zidovima kamenoloma. Carrières de Lumières se ponekad pretvori i u potpuno novi svijet, sa projekcijama modernih umjetnika koji galeriju u pretvore u neki futuristički grad, ili pak, u Svemir.Ovog puta je bila izložba jednog Japanskog slikara.




Zanimljivo je i napomenuti da kompletna površina kamenoloma nikad nije do kraja iskorištena samo za audiovizuelne spektakle. Neki dijelovi su rezervirani za sasvim drugačije doživljaje, kao što je na primjer doživljaj drevnog Egipatskog hrama.




Svakako ako ne nađete u preljepoj Provansi u blizini Arlesa ili Avignona Carrières de Lumières vam mora biti sigurna destinacija.

Share this: