Pablo Picasso - Plakat za Bulajićev film Bitka na Neretvi



U početku razvoja filmske industrije filmski plakat je pored razglasa bio jedina reklama. Koliko su filmski plakati bili važni u promociji filma ukazuje i to da su ih osmišljavali najpoznatiji svjetski slikari, poput Pabla Picassa ili Salvadora Dalija.





Pablo Picasso začetnik kubizma, zasigurno jedan od naj plodonosnijih umjetnika u povijesti, no manje je poznato da je  napravio i dva filmska plakata. 

Jedan je napravio za španjolski film Andaluzijski pas iz 1929. godine, a jedan za film Bitka na Neretvi 1969. godine.

No mene je zaintrigirala priča iz Picassovog muzeja u Barceloni o plakatu za Bulaićev film.


Priča o plakatu za film Bitka na Neretvi počinje 1964. godine u Monaku točnije u Monte Carlu, gdje je dokumentarni film Veljka Bulajića "Skopje 63" dobio Gran pri Zlatna nimfa i nagradu kritike. 


Predsjednik žirija na spomenutom festivalu u Monte Carlu bio je francuski akademik Marcel Achard, koji je za vrijeme festivala stanovao kod svog prijatelja Picassa i pokazao mu kopiju filma u njegovom studiju. Picasso je došao na završnu svečanost festivala i čestitao Veljku Bulajiću. 

Nekoliko godina kasnije sam Veljko Bulajić je Picasovom agentu u Parizu predložio da zamoli Picassa da napravi plakat za film Bitka na Neretvi. 

Pogledavši film i proučivši događaje u filmu, Picasso je potvrdio da će napraviti plakat, ali da će uzeti dio iz svoje slike Sabinjanke i zatražio samo da boja plakata bude crvena. 
On nije tražio nikakav honorar, a jedini zahtjev mu je bio da dobije 12 odabranih boca vina iz tadašnje Jugoslavije.

Inspiraciju za filmski plakat, Pablo Picasso je našao u mitu o Sabinjankama, koji je bio motiv više njegovih slika. 
Ovaj plakat ima sve karakteristike Pikasovog kubizma. 
Njegova geometrijska struktura nosi istinsku monumentalnu uzvišenost i nizom snažnih likova podsjeća na agoniju i apsurdnost rata. Jaka crvena boja plakata simbolizira herojstvo, stradanja, krv i borbu za slobodu.

Plakat za film Bitka na Neretvi je tiskan u ograničenom tiražu i svaki primerak je potpisao sam Picasso na poleđini. 

Svojevremeno je 2012 godine New York Times  u svom udarnom nedeljnom broju, u 1 200 000 primjeraka, objavio taj plakat.

Prije premijere filma razvila se rasprava o tome kome će pripasti plakat. Bilo je ideja da bude u tada Saveznoj skupštini, u Izvršnom vijeću ili u Titovom kabinetu. 


Plakat je na kraju ipak zadržao Veljko Bulajić jer ga je i platio. Koštao je zapravo  samo 12 boca vina, jer toliko je Picasso i tražio. 
Veljko Bulajić mu je napravio izvrsnu kolekciju vina iz Srbije, Dalmacije i Makedonije.

Film Bitka na Neretvi, za koji je rađen plakat, smatra se za najbolji i najskuplji film koji je snimljen u tadašnjoj Jugoslaviji. 

Film je postigao veliki međunarodni uspjeh, osvojio je i  brojne nagrade, a bio je nominiran  i za Oskara.

A mnogi bolji poznavatelji filmske umjetnosti se slažu da je jedini razlog zbog čega Bitka na Neretvi zapravo nije dobila Oskara od strane Američke filmske akademije te godine je taj što je film dolazio iz komunističke države.

Share this: